Arbiter Makkelie: geen sluitend bewijs voor bal over de lijn

Arbiter Makkelie: geen sluitend bewijs voor bal over de lijn ANP

Scheidsrechter Danny Makkelie liet het tweede doelpunt van Ajax in de topper tegen PSV staan omdat de VAR geen "sluitend bewijs" kon vinden dat de bal in de aanloop naar de 2-1 van Noussair Mazraoui over de lijn zou zijn gegaan. Ogenschijnlijk leek Daley Blind de bal over de zijlijn te spelen, maar de arbiters achter de tv-schermen konden dat niet met zekerheid vaststellen.

"Mijn assistent langs de lijn riep dat de bal nog steeds in was, het spel ging daarom door", vertelde Makkelie bij ESPN over het omstreden moment. "Uit die aanval maakte Ajax een doelpunt. De spelers van PSV gaven aan dat de bal over de lijn was geweest, maar vanuit mijn positie kon ik dat niet zien. De VAR heeft er naar gekeken, maar hij kon geen shot vinden met sluitend bewijs dat de bal over de lijn was. Het heeft er wel alle schijn van. Ik kan me ook voorstellen dat mensen zeggen dat de bal uit was", aldus Makkelie.

"Maar als scheidsrechters hebben we al vaak van dit soort situaties meegemaakt, zoals een paar jaar geleden ook bij Real Madrid - Ajax in de Champions League. Je hebt ook te maken met de bolling van de bal. Die kan nog steeds boven de lijn hangen. We hebben echter geen camera haaks op de zijlijn staan en dus was het niet met zekerheid vast te stellen. De VAR kan dan niet ingrijpen en dus telt het doelpunt."

Nieuws

menu