Arjen Robben ontbreekt bij eerste oefenwedstrijd: 'Doel is erbij zijn tijdens de eerste wedstrijd thuis tegen PSV'

Supporters die Arjen Robben in actie hoopten te zien tijdens het eerste oefenduel van FC Groningen tegen Heracles Almelo komen bedrogen uit. De Bedumer zit niet bij de wedstrijdselectie.

Arjen Robben

Arjen Robben Foto: Jan Kanning

Robben trainde vrijdag apart van de groep en heeft überhaupt nog niet veel groepstrainingen meegemaakt. Tegen de Almeloërs zal de teruggekeerde sterspeler zeker nog geen minuten maken. Toch is trainer Danny Buijs ervan overtuigd dat de linkspoot op de goede weg is om zijn comeback bij FC Groningen verder gestalte te geven.

,,Net als met alle andere spelers werken we met Arjen toe naar de eerste competitiewedstrijd. Binnen dat plan heeft een ieder binnen onze selectie een eigen programma. Iedere speler heeft zijn eigen geschiedenis. Daar hoort een maatplan bij.’’

Hoe dat plan, dat af en toe ook bijgesteld wordt, er de komende tijd voor Robben precies uitziet en tijdens welke oefenwedstrijd hij voor het eerst in actie komt, is afwachten. ,,Uiteindelijk is er maar één doel’’, zegt Buijs. ,,Erbij zijn tijdens de eerste wedstrijd thuis tegen PSV.’’

Honger

De honger naar de bal is binnen de selectie van FC Groningen groot, zo bespeurt Buijs. ,,Dat was normaal gesproken al zo na de zomerstop, maar nu we een paar maanden stil hebben gelegen, kijken we er helemaal naar uit om weer een wedstrijd te spelen. Iedereen is enthousiast en er zit een hoop energie in de groep. Elke speler gaat voor zijn kans, wil zich laten zien. Over inzet heb ik overigens nooit te klagen gehad met deze selectie.’’

Corona heeft geen grote invloed op de verdere invulling van de voorbereiding van FC Groningen. Die ziet er in grote lijnen net zo uit als andere jaren, al zijn de oefenpotjes tegen amateurclubs vervangen door krachtmetingen met opponenten uit het betaald voetbal.

Net als in voorgaande jaren te doen gebruikelijk zullen de spelers tijdens de eerste oefenduels maximaal 45 minuten in actie komen. Er zal zaterdagavond derhalve veel worden doorgewisseld in het Hitachi Stadion, waar het publiek zich moet onderwerpen aan allerlei voorzorgsmaatregelen om het duel met Heracles bij te kunnen wonen.

Zo zal er een gezondheidscheck plaatsvinden, mogen toeschouwers alleen gefaseerd naar binnen (bovenste ring eerst) en zal er uitsluitend een natje en een droogje op de ring buiten het stadion verkrijgbaar zijn. De horecaloketten in de groene kathedraal blijven gesloten.

De keepers Jan Hoekstra en Jan de Boer zullen, net als Robben, niet in actie komen tegen Heracles Almelo. Sergio Padt is uitverkoren om 90 minuten lang onder de lat staan. De teruggekeerde Japanner Ko Itakura en de van Willem II overgenomen Damil Dankerlui sloten later aan bij de selectie en laten de eerste testcase eveneens aan zich voorbij gaan.

Zeefuik en Matusiwa bij selectie

Ondanks hun diep gekoesterde wens om FC Groningen te verlaten maken Deyo Zeefuik en Azor Matusiwa wel gewoon deel uit van de wedstrijdselectie. Buijs zegt ondanks de belangstelling van Hertha BSC voor Zeefuik en de interesse van enkele Franse clubs voor Matusiwa geen klagen te hebben over hun inzet.

,,Het is logisch dat spelers en zeker zulke jonge talenten in deze periode af en toe met hun gedachten bij een transfer zijn’’, spreekt de trainer uit ervaring. ,,Ze dromen van de volgende stappen in hun carrière. We hebben in het recente verleden ook andere jongens gehad die in zo’n situatie hebben gezeten. Ludovit Reis, Jeff Chabot, Kaj Sierhuis, noem ze allemaal maar op. Los daarvan manifesteren deze jongens zich prima. Ze trainen uitstekend, zijn elke dag op tijd aanwezig, doen hun programma, zijn bij alle besprekingen. Op dat vlak hebben wij als staf helemaal geen klagen. Dat ze er een keer met hun hoofd niet bij zijn, is alleen maar heel begrijpelijk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu