Kogel is door de kerk: Arjen Robben stopt met voetballen. 'Uiteindelijk moet je ook eerlijk zijn naar jezelf'

Foto: Cor Lasker

Arjen Robben keert niet meer terug op de voetbalvelden. De rentree van de 37-jarige aanvaller bij FC Groningen blijft beperkt tot één seizoen. Robben heeft voor de tweede keer besloten zijn carrière te beëindigen.

,,Mijn voetbalhart wil nog wel, heel graag zelfs, maar ik moet ook realistisch zijn. Het emotionele en het rationele botsen. Dan moet je een verstandige beslissing nemen en die heb ik genomen, zij het niet van harte”, zegt de aanvaller, die twee jaar geleden al stopte als profvoetballer. Robben besloot vorig jaar echter om bij FC Groningen, de club waar hij begon, zijn rentree te maken. Vanwege fysieke problemen kwam de vleugelspits slechts een paar keer in actie.

Robben raakte al in zijn eerste competitiewedstrijd tegen PSV geblesseerd. Hij kwam daarna tot aan de winterstop slechts één keer als invaller in het veld. Na de winter deed Robben nog vier keer mee in de Eredivisie, met als hoogtepunt de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Emmen. De nummer 10 startte voor het eerst in de basis en leverde twee assists (0-4). In de play-offs om Europees voetbal verloor Groningen, met Robben in de ploeg, van FC Utrecht. Het contract van Robben liep na het seizoen af.

De routinier, 96-voudig international, gebruikte de afgelopen weken om na te denken over zijn toekomst. Robben deed vorige maand mee in een oefenwedstrijd van FC Groningen Onder 18. Na gesprekken met familie, vrienden en Groningen-trainer Danny Buijs kwam Robben tot de conclusie dat het beter is om te stoppen.

‘Ik had nog wat moois voor ogen’

,,Ik had nog wat moois voor ogen. Hopelijk gaan we komend seizoen weer met volle stadions spelen, dat had ik nog zo graag gewild. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de fans”, aldus Robben. ”Ik heb zoveel warme reacties gehad, het hele jaar door, ook in de fase dat het minder ging. Ik ben een gevoelsmens, dat doet me veel. Het maakte het niet makkelijker om uiteindelijk het slechte nieuws te brengen.”

De oud-speler van PSV, Chelsea, Real Madrid, Bayern München en FC Groningen gaat voorlopig ‘even helemaal niets’ doen. ,,Ik ben nu geen speler meer van de club, nu word ik weer supporter. Ik heb nog geen concrete plannen voor de toekomst. We gaan het zien. We zijn als gezin teruggekomen naar Groningen en dit is ook onze club. Die verbondenheid zal er altijd zijn. Maar het is goed om nu eerst weer even afstand te nemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu