Assen heeft landelijke primeur met Winmau World Masters. Internationale topdarters komen naar De Bonte Wever (en iedereen mag gratis komen kijken)

Drukte bij de Dutch Open Darts, dat in juni van dit jaar plaatsvond in de Bonte Wever in Assen. Foto: Hilbrand Dijkhuizen

Tientallen internationale topdarters komen naar De Bonte Wever in Assen om van donderdag 8 tot en met maandag 12 december mee te doen aan een groots opgezet dartsfestival. Ze doen mee aan drie toernooien, waaronder de iconische Winmau World Masters. Dat toernooi wordt dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd.

De organisatie van het evenement is in handen van de Nederlandse Darts Bond (NDB), die hiervoor optrekt met de internationale dartsbond (WDF).

De World Masters werd in 1974 voor het eerst gehouden in het Engelse Fulham. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze toernooien in de dartswereld. Raymond van Barneveld (2001, 2005) en Michael van Gerwen (2006) behoren tot de selecte groep voormalige winnaars.

‘Toernooi met een geweldige geschiedenis’

,,Het is natuurlijk fantastisch dat we dit prachtige toernooi, met een geweldige geschiedenis, nu voor het eerst in Nederland organiseren”, vertelt Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse Darts Bond in een vrijdag verspreid persbericht. Hij zegt daarin: ,,Op de Winmau World Masters kloppen traditioneel de nieuwe talenten als eerst op de deur. Voor vele huidige toppers was de Winmau hun eerste opstap tot roem. Ik nodig iedereen uit om te komen kijken in De Bonte Wever.”

Engelbertink heeft goed nieuws voor iedereen die het spektakel met eigen ogen wil zien. De toegang is namelijk gratis. Ook is het mogelijk om zelf een pijltje te gooien. Geïnteresseerden kunnen meedoen aan de WDF World Open en het Lakeside kwalificatietoernooi.

Gespeeld in vier categorieën

Bij de profs treden in ieder geval WDF-wereldkampioen Neil Duff en regerend Dutch Open-winnaar Jelle Klaasen aan. Klaasen won in dit toernooi dat in juni ook in Assen plaatsvond. De poulefase van de Winmau World Masters wordt op donderdag afgewerkt. Er wordt volgens de organisatie gespeeld in vier categorieën: heren, dames, jongens en meisjes.

Nog twee toernooien

Naast de Winmau World Masters wordt ook het WDF World Open georganiseerd. Op vrijdag voor jeugdspelers en op zaterdag voor dames en heren. Dat toernooi telt mee voor de internationale ranglijst en is voor iedereen toegankelijk, ook voor darters uit de regio. Dat geldt ook voor het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap (Lakeside), dat afsluitend op maandag in De Bonte Wever wordt gehouden.

Nog meer weten? Op de website van de Nederlandse Darts Bond staat meer informatie.