Assense atlete Jorinde van Klinken vertrekt voor voorbereiding Olympische Spelen naar Amerika

De Assense Jorinde van Klinken gaat in de Verenigde Staten trainen en wil zich daar gaan plaatsen voor de Olympische Spelen.

Jorinde van Klinken op de NK in actie bij het discuswerpen.

Jorinde van Klinken op de NK in actie bij het discuswerpen. Foto Andre Weening

Dat vertelde de 20-jarige atlete op de NK atletiek in Utrecht, waar ze zaterdag goud won bij het discuswerpen en zilver op het onderdeel kogelstoten. ,,Ik ga in januari naar Amerika, naar een nieuwe coach: Brian Blutreich. Lekker trainen in de hitte in Arizona en ook studeren. Ik heb in Utrecht aan de universiteit mijn bachelor afgerond en wil in de VS mijn master gaan halen. Daar ben ik online al mee begonnen. Die master duurt twee jaar en daarna kijk ik wat ik verder ga doen’’, vertelde Van Klinken, die de afgelopen jaren bij Gert Damkat in Arnhem trainde.

Arizona State University

De atlete van Groningen Atletiek noemde Blutreich een goede coach. De Amerikaan, die in 1992 zelf als discuswerper aan de Olympische Spelen in Barcelona meedeed, heeft bij Arizona State University vele succesvolle discuswerpers, kogelstoters en - slingeraars en speerwerpers getraind. Dat leidde voor meerdere atleten behalve tot nationale titels ook tot olympische en WK-deelnames. ,,Ik moet me in de Verenigde Staten voor de Spelen gaan kwalificeren en daar aan wedstrijden meedoen. Ik ben daar al op bezoek geweest en weet wat ik kan verwachten. Ik weet ook wel hoe hij coacht. Ze wilden me daar bij de universiteit graag hebben. Ze kunnen volgens mij geld met me gaan verdienen. Dit is voor beide partijen gunstig’’, zei Van Klinken, die vorig jaar aan het WK in Doha meedeed.

Ze won in Utrecht het discuswerpen met een worp van 56,54 meter. In haar laatste beurt kwam de Assense nog tot een afstand voorbij de 59 meter, maar die werd tot haar onvrede afgekeurd. Ze begon met twee ongeldige worpen. ,,Ik wilde te graag en had er zo veel zin in: zo van, nu ga ik een lekkere verre afstand neerzetten. Maar als je met discus te graag wil, dan gaat het gewoon fout. Je moet je ontspanning houden, anders word je afgestraft. Ik had wel het vertrouwen dat ik daarna een stabiele worp kon gooien en dat gebeurde ook. Maar het is jammer dat ik verder niets kon met alle energie die ik had.’’

Slechte wind

Met de afstand van haar winnende worp was ze eigenlijk niet tevreden. ,,Wel met mijn laatste worp, die was zeker 59 meter, maar die kon ik net niet geldig houden. Het was met slechte wind een goede worp. Wat kan er dan met goede wind niet voor een afstand uitkomen?’’ Haar grootste rivale, de Rotterdamse Alida van Daalen, bleef steken op 54,74. Het brons ging met 48,14 naar Janneke Pluimes uit Arnhem.

Aan het begin van de avond won Van Klinken vervolgens bij het kogelstoten met 17,72 meter een zilveren medaille achter de verrassende Jessica Schilder. De Volendamse, die met 18,27 meter een nieuw persoonlijk record stootte, onttroonde na elf titels op rij Melissa Boekelman. De geboren Dordtse moest met 17,50 genoegen nemen met brons.

Wendy Koolhaas

De Groningse Wendy Koolhaas prolongeerde haar titel op het onderdeel kogelslingeren. Ze zette de winnende afstand in haar vierde beurt met 64,77 meter neer. Om het feest compleet te maken werd haar teamgenote van Groningen Atletiek, Eva Reinders, tweede met een afstand van 60,07.

Bij het hinkstapspringen leverde Louise Taatgen (12,55 meter) uit Groningen met een tweede plek een knappe prestatie. Ze kwam nog dicht in de buurt van Nederlands kampioene Daniëlle Spek, die in haar eerste beurt al meteen tot de winnende afstand van 12,66 kwam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu