Ten onrechte van dopinggebruik beschuldigde atlete Hinke Schokker uit Groningen krijgt haar zege op het NK 100 kilometer tijdens de RUN in Winschoten terug. Ook haar nationaal record wordt alsnog erkend

Atlete Hinke Schokker uit Groningen is alsnog uitgeroepen tot winnares van het Nederlands kampioenschap 100 kilometer in 2019 tijdens de RUN in Winschoten.

Hinke Schokker na haar winst in Winschoten.

Hinke Schokker na haar winst in Winschoten. Foto Harry Tielman

Dat heeft de Atletiekunie de organisatie van de RUN Winschoten laten weten. Schokker (37) raakte haar titel en het record dat ze in 2019 liep kwijt, nadat ze van dopinggebruik werd beschuldigd. Daarna werd de atlete door de bond voorlopig geschorst. Onlangs bleek na een door Schokker aangespannen beroepsprocedure dat Schokker niet schuldig is aan het gebruik van doping.

Record alsnog erkend

Vandaar daar haar prestatie door de Atletiekunie alsnog wordt erkend. De geboren Friezin wordt niet alleen uitgeroepen tot winnares van de 44e RUN. Ook haar winnende recordtijd op 14 september 2019 over 100 kilometer van 7 uur, 34 minuten en 4 seconden bij de vrouwen wordt nu officieel in de boeken opgenomen.

Volgens de organisatie van de RUN mag Schokker op 11 september 2021 nu opnieuw aan de wedstrijd over 100 kilometer deelnemen. Het evenement ging vorig jaar vanwege de coronapandemie niet door.

Atletiekunie wil medaille uitreiken

De Atletiekunie heeft de organisatie van de RUN laten weten niet alleen Schokkers record te gaan erkennen, maar haar ook de bijbehorende gouden NK-medaille te zullen uitreiken. Of Schokker, die tijdens haar schorsing de nodige afstand van de atletieksport had genomen, daarop zit te wachten is de vraag. ,,Wat mij betreft mag de Atletiekunie de titel en het record houden’’, reageerde ze eerder boos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu