Baas Vuelta speculeert over start in Spanje in plaats van Utrecht

Baas Vuelta speculeert over start in Spanje in plaats van Utrecht ANP

Koersdirecteur Javier Guillén sluit niet uit dat de Ronde van Spanje dit jaar niet in Utrecht start maar gewoon in Spanje. "We kunnen niet ontkennen dat dat een optie is", zei Guillén in een podcast van sportzender Cadena Ser. De Vuelta, die op 14 augustus in Utrecht zou beginnen, is uitgesteld. Het is een gevolg van de verplaatsing van de Tour de France vanwege het coronavirus. Mogelijk start de Ronde van Spanje pas eind oktober.

"We zijn continu in overleg met de Nederlandse instanties en analyseren nu wat de consequenties zijn voor hen van de aanpassingen van de kalender. In Centraal-Europa zijn de weersomstandigheden dan anders en het was gepland als een 'zomerfeestje'. We zullen moeten afwachten hoe de Nederlandse autoriteiten beslissen over de nieuwe data. Het is een buitengewone situatie en we zullen hun standpunt hoe dan ook accepteren. Mochten we de eerste drie etappes niet in Nederland kunnen houden, zullen we over alternatieven moeten denken of de wedstrijd beginnen in Irun." In die Baskische plaats zou de Vuelta na de uitstap naar Nederland verder gaan.

Guillén denkt rond 20 oktober met de Vuelta te kunnen beginnen en sluit zelfs niet uit dat de Giro d'Italia en zijn ronde elkaar deels overlappen.

Giro

Ondertussen blijft het vanuit Italië ook niet stil nu de internationale wielrenunie UCI heeft besloten de Giro te verplaatsten naar eind september in een, volgens de Italianen, mogelijk iets ingekorte versie. "Met de geplande start van de Tour de France op 29 augustus dreigt een inkorting van de Giro", schrijft Gazzetta dello Sport, de krant die de Italiaanse wielerronde in 1909 voor het eerst organiseerde.

De Giro zou aanvankelijk van 9 tot en met 31 mei plaatsvinden, maar het coronavirus verhinderde dat. Giro-directeur Mauro Vegni zegt het gevoel te hebben dat zijn ronde bestraft wordt om de wensen van de ASO, de organisator van de Tour en de Vuelta, te bevredigen. "De afgelopen twee maanden is alleen maar geprobeerd de Giro te treffen, de enige echte concurrent van de Tour. De Fransen willen dat we onze ronde inkorten, maar wij zullen ons verdedigen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu