Bart Swings van Team IKO uit Groningen wint massastart Olympische Spelen. Jorrit Bergsma en Sven Kramer grijpen naast medailles

Bart Swings. Foto: ANP

De Belg Bart Swings, deel uitmakend van het schaatsteam IKO van de Groningse broers Martin en Erwin ten Hove, heeft zaterdagochtend op de Olympische Spelen in Peking goud veroverd op het schaatsonderdeel massastart. Jorrit Bergsma en Sven Kramer grepen naast de medailles.

Bart Swings, in Peking bijgestaan door Martin ten Hove, kwam voor Chung Jae-won en titelverdediger Lee Seung-hoon uit Zuid-Korea als eerste over de streep. Het is zijn eerste olympische titel. Op de Spelen van Pyeongchang moest hij genoegen nemen met zilver op dit onderdeel.

Sven Kramer plaatste tot twee keer toe een aanval in de finale. De 35-jarige Fries liet het daarna lopen. Bergsma zat in de slotfase wel voorin in het peloton, maar was in de slotronde niet opgewassen tegen het sprintgeweld van Swings en de Zuid-Koreanen. Joriit Bergsma werd negende, Kramer zestiende.

Sluitstuk imposante schaatscarrière

Voor Kramer was de massastart het sluitstuk van een lange en imposante schaatscarrière. Hij debuteerde op de Spelen van Turijn in 2006 met zilver op de 5000 meter en brons op de ploegachtervolging. Vervolgens werd hij op de daaropvolgende drie Spelen vier keer olympisch kampioen, drie keer op de 5000 meter en een keer op de ploegenachtervolging. In totaal veroverde hij negen olympische medailles.

Bergsma verlaat de Spelen van Beijing net als Kramer zonder medailles. Hij eindigde als vijfde op de 5000 meter en als vierde op de 10 kilometer. Op de Spelen van Sotsji in 2014 won Bergsma brons op de 5000 meter en goud op de 10 kilometer. Vier jaar later pakte hij op de langste afstand zilver.

Nieuws

menu