Basketbalclub Donar reist door corona in een bubbel naar Nicosia voor Europees duel

Davonte Lacy met de bal namens Donar, tijdens het oefenduel tegen Bakken Bears van zaterdag. Foto: Jan Kanning

De Champions League lonkt voor de basketballers van Donar, maar de weg ernaartoe kent vele obstakels. Nog afgezien van de tegenstanders met wie de Groningers moeten zien af te rekenen, zorgt het coronavirus op voorhand voor de meest bijzondere Europese trip ooit.

Het was alsof de duvel er dinsdag mee speelde. De boodschap van de Europese basketbalkoepel FIBA dat Donar voor de kwalificatiewedstrijden van de Champions League dient af te reizen naar Cyprus was amper de wereld in geslingerd of de code voor Nederlandse reizigers richting het eiland sprong op oranje.

Quarantaine

Cyprus bepaalde dat met ingang van vrijdag reizigers uit Nederland bij aankomst op Cyprus niet alleen een recente, negatieve Covid-test moeten kunnen overleggen, er geldt ook een strikte thuisquarantaine van 14 dagen voor Nederlanders. Andersom hoeven landgenoten die terugkomen van een verblijf op Cyprus niet in quarantaine in Nederland.

Dat laatste is gunstig voor de Groningse basketballers. Aangezien de kwalificatiewedstrijden op 22 en 24 september ingeroosterd staan, loopt de start van de competitie (begin oktober) geen gevaar. Om aan het kwalificatietoernooi te beginnen is een ander verhaal. Donar zou normaal gesproken al op 8 september moeten afreizen om aan de Cypiotrische quarantaineverplichting te voldoen, ware het niet dat de noordelijke equipe een speciale behandeling krijgt.

In overleg met de autoriteiten op het eiland zal Donar in een volledig afgesloten bubbel worden ontvangen, vervoerd en ondergebracht in een hotel. Omdat contact met de plaatselijke bevolking op die manier tot een minimum wordt beperkt, geldt de quarantaineverplichting niet voor de Groningers.

Reizen in Europa

Op de burelen van de noordelijke basketbaltrots verkeerde het bestuur dinsdag aanvankelijk nog in het ongewisse. Toen de FIBA de speellocatie bekendmaakte, ging er per kerende post een mailtje terug naar het hoofdkantoor in Genève om te vragen hoe Donar hiermee moest omgaan. Dat in een jaar waarin alles toch al anders is dan voorgaande jaren.

Normaal gesproken behelst de kwalificatie voor de Champions League verschillende voorronden die bestaan uit een uit- en een thuiswedstrijd. Zo zou Donar in eerste instantie afreizen naar Oekraïne voor een uitduel met Dnipro, waarna vervolgens thuis plaatsing voor de tweede kwalificatieronde kon worden afgedwongen. Voor ronde twee stond de winnaar van het duel tussen Keravnos uit Cyprus en Iraklis Thessaloniki uit Griekenland op het menu, ook weer in een tweeluik.

Alle seinen op groen

Omdat al snel duidelijk werd dat reizen in Europa momenteel geen optie is, besloot FIBA het hele kwalificatietraject om te gooien. De basketbalkoepel kwam uit op een toernooivorm op een centrale locatie, waarbij de clubs telkens in één duel moeten uitvechten wie een ronde verder gaat om zich uiteindelijk te plaatsen voor de Champions League. Voor de groep van Donar werd dinsdag de Eleftheria Indoor Hall in de Cypriotische hoofdstad Nicosia geselecteerd, normaal gesproken de thuishaven van Omonia Nicosia.

,,Alle seinen staan nu op groen’’, stelt Donar-secretaris Gert-Jan Swaving. ,,We gaan een bubbel in op Cyprus met alle dingen die daarbij horen. We zullen alleen de bus, het hotel en de sporthal zien, allemaal in afgesloten sectoren en zonder publiek. Van tevoren moeten we negatieve tests voor onze afvaardiging overleggen. We komen binnen, gaan spelen en vertrekken weer, dat is het eigenlijk. Hopelijk met de kwalificatie op zak. En dat alles met instemming van de regering van Cyprus.’’

Hoofdfase van de Champions League

Donar probeerde de afgelopen jaren meermaals door te dringen tot de hoofdfase van de Champions League, maar slaagde daar tot dusver nog nooit in. Mocht Donar op Cyprus eerst Dnipro van zich afschudden en vervolgens ook de tweede kwalificatiewedstrijd winnen, dan komt het in een Champions League-poule terecht met onder meer Nymburk uit Tsjechië, JDA Dijon uit Frankrijk en het Spaanse Casademont Zaragoza.

Nieuws

Meest gelezen

menu