Basketbalclub Donar schrikt op van corona bij Juwann James

De schrik zit er goed in bij Donar nu is gebleken dat de pas gearriveerde aanwinst Juwann James het coronavirus onder de leden heeft. Het lijkt erop dat de Amerikaan geen medespelers heeft aangestoken.

Een nieuwe aanwinst voor Donar.

Een nieuwe aanwinst voor Donar. Foto: DvhN

Het bestuur van Donar had zich in corona-opzicht tot in de puntjes voorbereid op de komst van de spelers afgelopen week. De club stelde een plan op dat nog verder gaat dan de RIVM-richtlijnen. Zo wordt iedereen, ongeacht land van herkomst, twee keer getest: een keer bij aankomst en na vijf dagen nogmaals om volledig uit te kunnen sluiten dat één van de spelers het gevreesde virus bij zich draagt.

Code Oranje

Donar verwelkomde afgelopen week vijf basketballers uit landen met een code oranje (de VS en Kroatië, waar Leon Williams op vakantie was en waar Damjan Rudez vandaan komt) en zes spelers uit een land met een gele codering. James, die als één van de laatsten binnenkwam, behoort tot de gele categorie. Hij is weliswaar Amerikaan, maar woont al jaren met zijn vrouw in Zwitserland.

Het leek allemaal goed te gaan. Vrijdag had Donar de meeste testuitslagen binnen en die waren allemaal negatief. Over James maakte eigenlijk niemand zich zorgen. Bij de conditietest die de 33-jarige basketballer onderging spatte de energie eraf. Van gezondheidsklachten was geenszins sprake. ‘Wat een beest’ werd er zelfs gezegd toen de 1.98 meter lange powerforward uit Georgia zich in het zweet joeg.

Quarantaine

Toch sprong alle seinen op rood toen zijn uitslag bekend was. James ging onmiddellijk met zijn vrouw in quarantaine in hun pas betrokken appartement in de Groninger wijk Beijum, waar een businessclublid voor de dagelijkse boodschappen zorgt. Ook werden zijn gangen nauwkeurig nagegaan. Uit voorzorg zijn twee kantoormedewerkers van Donar in een korte quarantaine gegaan. Met de coaches heeft de Amerikaan nog geen contact gehad. De spelers die hij bij de conditietest is tegengekomen worden extra in de gaten gehouden en zijn in contact gebracht met de GGD.

Vooralsnog is men bij Donar niet bevreesd dat de coronabesmetting van James langdurige negatieve gevolgen gaat hebben voor zijn conditie. ,,Zijn testresultaten waren echt ienieminie’’, vertelt secretaris Gert-Jan Swaving. ,,De besmettingsgraad met Covid-19 heb je in gradaties. Bij sommigen schieten de grafieken omhoog als ze getest worden, anderen zitten net boven de grenswaarde. Dat laatste is bij Juwann het geval. Maar goed, uiteindelijk heeft hij het wel. Je hoort wel eens dat corona net dat stukje extra kracht weg kan halen dat een topsporter nodig heeft. Daar gaan we gezien de lichte besmetting bij hem niet vanuit.’’

Groepstraining

De entree van James bij Donar loopt wel vertraging op. Normaal gesproken had de Amerikaan zich komende week in Rotterdam moeten melden voor het rondmaken van zijn werkvergunning. Dat kan nu pas na 14 augustus. Pas als James zijn werkvergunning heeft, mag hij meedoen met de groepstraining van coach Ivan Rudez. Niettemin is het Donar-bestuur blij dat het opgestelde protocol heeft gewerkt en dat meer schade is voorkomen.

,,Het blijft natuurlijk vervelend dat een speler van ons het heeft. Maar het feit dat we het zo snel hebben gevonden, is wat ons betreft wel een bewijs dat het plan dat we met veel pijn en moeite en in nauwe samenwerking met Medisch Centrum Zuid en het Martiniziekenhuis hebben opgesteld aan de hoogste eisen voldoet. Het werkt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu