Basketbaltalent uit Groningen toch weer aan de bak tijdens Pinksteren. Naast Donar onder meer teams uit Duitsland, Servië en België op Holland Nordic Basketball Tournament

Dit pinksterweekend is de 26ste editie van het Holland Nordic Basketball Tournament in Groningen.

Dit pinksterweekend is de 26ste editie van het Holland Nordic Basketball Tournament in Groningen. Foto: archief Corné Sparidaens

Het voortbestaan leek aan een zijden draad te hangen, maar tijdens dit pinksterweekend is er toch weer een Holland Nordic Basketball Tournament (HNBT) in Groningen.

Het is de 26ste editie van het internationale toernooi voor jeugdige basketballers. Kartrekkers Jeffrey Kraaijenhagen en voorzitter Bart Prak gingen met de (digitale) pet rond en vonden vele basketballiefhebbers in binnen- en buitenland bereid te doneren voor het voortbestaan van het HNBT, dat in de problemen kwam door het wegvallen van gemeentelijke subsidie.

Bij de onder-21-teams komen de deelnemers uit België, Servië, Duitsland en Nederland. Titelverdediger is de COREtec Basketball Academy (voorheen Filou Oostende). Ook Limburg United is namens de zuiderburen vertegenwoordigd. De nummer laatst van vorig jaar, KK Actavis uit het Zuid-Servische Leskovac, is ook weer van de partij. Vanuit Duitsland geven EWE Baskets uit Oldenburg, Bayer 04 Leverkusen en de Towers uit Hamburg acte de présence.

Donar

Daarnaast zijn de talenten van Donar vertegenwoordigd, die in de vaderlandse competitie als derde eindigden en in de play-offs bleven steken in de halve finale. Het Nederlands nationaal team onder-20 doet eveneens mee.

Ook de jongere jeugd komt in actie tijdens het HNBT. Waar de onder-21-spelers hun wedstrijden afwerken in sporthal Vinkhuizen, spelen de jongste talenten tegen internationale tegenstanders in sportcomplex Europapark (onder 12 en onder 14) en sporthal Gomarus College (onder-16). De wedstrijdschema’s zijn te vinden op www.hnbt.nl.