Basketballers Donar hadden het slechter kunnen treffen bij loting voor kwalificatie FIBA Europe Cup

De basketballers van Donar hebben gunstig geloot voor de kwalificatieronden van de FIBA Europe Cup, die de Groningers waarschijnlijk in een eigen bubbel in Martiniplaza mogen spelen.

Donar bewaart vele herinneringen aan spelen in de FIBA Europe Cup, zoals hier tegen Pinar Karsiyaka in het seizoen 2019-2020 met clubheld Jason Dourisseau.

Donar bewaart vele herinneringen aan spelen in de FIBA Europe Cup, zoals hier tegen Pinar Karsiyaka in het seizoen 2019-2020 met clubheld Jason Dourisseau. Foto: Jan Kanning

Het team van de nieuwe coach Matthew Otten, dat was vrijgesteld voor de kwartfinale, stuit in de halve finale op de winnaar van de wedstrijd tussen Swans Gmunden uit Oostenrijk en KK Kumanovo uit Noord-Macedonië. In de eerste ronde had voor de noordelijke basketbaltrots ook het Poolse Trefl Sopot van international Yannick Franke uit het balletje kunnen komen. Die club speelt zijn wedstrijden doorgaans in een hal waar 11.000 fans in kunnen en was vooraf aangemerkt als de gevaarlijkste opponent.

Als Donar de finale veiligstelt, treft het de winnaar van het halve finaleduel tussen Sport Lisboa e Benfica uit Portugal en CFO Voluntari uit Roemenië. Alle wedstrijden worden waarschijnlijk in Martiniplaza gespeeld. Donar meldde zich vorige week aan als organisator van een coronavrije bubbel, waarin zowel de kwartfinaleduels, de halve finales als de finalewedstrijd worden gespeeld. Mocht Donar zich plaatsen voor de FIBA Europe Cup, dan komt de club terecht in groep C met Den Bosch, Parma uit Perm (Rusland) en het Tsjechische Opava. De kwalificatiebubbel vindt plaats van 27 september tot en met 1 oktober.

Calamiteiten

FIBA-directeur Kamil Novak toonde zich in Duitsland, waar de loting werd verricht, opgetogen over de groeiende populariteit van de FIBA Europe Cup. Dit jaar schreven 33 teams zich in voor het internationale toernooi. Er komen nog 14 verliezers van de voorronden van de FIBA Champions League bij. Veertien clubs zijn rechtstreeks geplaatst, negentien moeten zich zien te kwalificeren, waaronder dus Donar.

Novak zei er vanuit te gaan dat het toernooi grotendeels normaal zijn beloop kan hebben, ondanks dat het coronavirus nog steeds rondwaart in Europa. ,,We gaan zien hoe het verloopt gedurende het seizoen. We zullen in ieder geval zoveel mogelijk de oorspronkelijke planning volgen. Laten we de vingers gekruist houden en hopen dat het virus zo snel mogelijk definitief naar de achtergrond verdwijnt.’’ Hij had ook een boodschap voor de deelnemende clubs. ,,Zorg dat jullie teams volledig gevaccineerd zijn. Dat reduceert de kans op calamiteiten aanmerkelijk.’’

Geen kampioenenbal

Tijdens voorgaande seizoenen was Donar meestal rechtstreeks geplaatst voor de hoofdfase van de FIBA Europe Cup, vaak als verliezer van de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League. Dit jaar mogen de Groningers niet meestrijden voor een ticket voor het kampioenenbal na de teleurstellende resultaten van het seizoen 2020-2021. Kampioen Leiden gaat namens Nederland een gooi doen naar plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. Den Bosch is namens de Dutch Basketball League rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi om de FIBA Europe Cup.

Donar is de voorbereiding op het nieuwe seizoen reeds begonnen. Zaterdag is de eerste oefenwedstrijd. Dan spelen de Groningers in Martiniplaza tegen stadsgenoot De Groene Uilen (aanvang 18.30 uur). De wedstrijd vindt plaats in Martiniplaza, waar voor het eerst sinds anderhalf jaar weer toeschouwers naar binnen mogen. Door de nog steeds geldende coronarestricties kunnen er voorlopig 2900 supporters plaatsnemen in de Groningse basketbaltempel. Zij dienen allen over een geldige QR-code te beschikken in de Corona Check-app van de overheid, dan wel over een uitdraai op papier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar
menu