Basketballers Donar met één been in Champions League na stunt op Cyprus tegen Dnipro

DaVonté Lacy toonde zich één van de sterkhouders van Donar tijdens het eerste Champions League-kwalificatieduel op Cyprus. Foto: Jan Kanning

De basketballers van Donar verbaasden dinsdagmiddag vriend en vijand op Cyprus door het veel hoger aangeslagen Dnipro met klinkende cijfers (88-53) te verslaan. De Groningers zijn nog één overwinning verwijderd van een historische plaatsing voor de Champions League.

Donar ging zeer voortvarend van start tegen Dnipro. De eerste officiële score van het seizoen was voor Damjan Rudez, de ex-NBA-speler en broer van coach Ivan Rudez die deze zomer de Groningse gelederen kwam versterken.

Even later liet DaVonté Lacy er een driepunter op volgen. De Amerikaan speelde een uitstekende wedstrijd tegen de Oekraïners, die als grote favoriet te boek stonden. Alleen al het spelersbudget van Dnipro beslaat een veelvoud van dat van Donar.

Oekraïense reuzen

De noorderlingen waren vooraf vooral beducht voor de lengte die bij de tegenstander aanwezig is. De Oekraïense reuzen meten bijna allemaal meer dan twee meter. Donar kon er twee wapens tegenoverstellen: snelheid en beweeglijkheid. Precies met die middelen werd de opponent om de oren geslagen. De Groningers draaiden Dnipro met name in de eerste helft hoorndol.

Daarbij leek Donar ook geconcentreerder voor de dag te komen dan de Oekraïners. Zeker voor rust gleden de driepuntsschoten van de Groningers tegen een torenhoog percentage van meer dan veertig procent door de ring. Daarbij werd er amper balverlies geleden. Ook reboundend deed Donar opvallend genoeg niet onder voor de kleerkasten die bij Dnipro onder het bord stonden.

Meteen in het eerste kwart liepen de Groningers al uit naar een 17-5 voorsprong. Met twee driepunters op rij leek Dnipro terug te komen in de wedstrijd (18-14), maar Donar herpakte zich snel. Onder meer dankzij twee scores van de gedreven Willem Brandwijk was de stand na de eerste periode alweer 26-16.

15-0 run

Met een 15-0 run in het tweede kwart sloegen de noorderlingen Dnipro al voor rust knock-out. Vanaf 28-17 liep Donar, mede dankzij een driepunter van Rudez en een mooie aanval met Juwann James als eindstation, uit naar 41-19. Voor wie nog twijfelde schoten Rudez en de getalenteerde rookie Will Moreton vlak voor rust nog een driepunter raak, waarmee de stand op 53-26 kwam.

In het derde kwart bleek al snel dat de moed de Oekraïeners compleet in de schoenen was gezakt. Donar nam ten opzichte van de eerste helft iets gas terug, werd wat slordiger, maar de overwinning kwam geen moment in gevaar. Coach Rudez had in de slotfase zelfs de luxe om met jonkies als Kjeld Zuidema, Sheyi Adetunji en Nesta Agasi de wedstrijd uit te spelen. Zuidema deed met drie punten ook scorend nog een duit in de zak.

Door de zege staat Donar in de finale van de strijd om een Champions League-ticket. Het beslissende duel wordt donderdag gespeeld tegen de winnaar van de wedstrijd tussen het Griekse Iraklis en het Cypriotische Keravnos. Die wedstrijd staat voor dinsdagavond op de rol in de vanwege corona hermetisch afgesloten sporthal in Nicosia.

Nieuws

Meest gelezen

menu