Basketballers Donar nog steeds in een lege hal, maar wel de volle buit tegen Apollo Amsterdam (+ samenvatting en interviews)

De basketballers van Donar hengelden woensdagavond met speels gemak hun tweede zege van het seizoen binnen. Apollo Amsterdam droop in Martiniplaza met een 94-52 nederlaag af.

De normaal zo sfeervolle Groninger basketbaltempel bleef vanwege de coronavoorschriften weer akelig leeg voor de affiche tegen Apollo Amsterdam. Het Donar-bestuur probeert nog steeds via stille diplomatie een uitzonderingspositie te bemachtigen bij de veiligheidsregio, die eerder een protocol goedkeurde waarbij er op een verantwoorde manier in ieder geval 1800 toeschouwers toegelaten kunnen worden bij de thuiswedstrijden van de Groninger basketbalclub. Door het nieuwe maatregelenpakket werd dat allemaal weer anders.

Uitzonderingslocatie

Het feit dat Martiniplaza door de lokale overheid werd aangewezen als uitzonderingslocatie bracht daarin ook geen verandering. De uitzondering geldt tot dusver niet voor sportwedstrijden. In het theatergedeelte van het evenementencomplex mogen bij voorstellingen 200 tot 400 toeschouwers aanwezig zijn, maar onder hetzelfde dak is het niet toegestaan publiek toe te laten bij sportwedstrijden.

Wennen doet het nooit, al vindt coach Ivan Rudez dat zijn team zich goed aanpast aan de omstandigheden. ,,We moeten wel. Dit is de situatie waarmee we te dealen hebben. Het leven bestaat voor een belangrijk deel uit jezelf aanpassen aan de omstandigheden waarin je je bevindt. Er is geen plan B. Dit is wat het is. Natuurlijk missen we onze fans, maar in onze harten zijn we met hen verbonden. We weten dat ze onze verrichtingen volgen via de kanalen die daartoe ter beschikking staan.’’

Lijfelijke aanwezigheid vaste aanhang

Aan de resultaten van Donar is in ieder geval niet te merken dat de lijfelijke aanwezigheid van de vaste aanhang ontbreekt. Na de 126-64 walk over van afgelopen zaterdag tegen eredivisiedebutant Almere Sailors vormde ook Apollo Amsterdam woensdagavond geen groot obstakel voor coach Rudez en zijn mannen. Donar kwam wat stroef op gang tegen de Amsterdammers, die vanwege financiële sores ternauwernood behouden bleven voor de eredivisie. Na een 18-14 tussenstand na de eerste periode maakte Donar in het tweede kwart, toen de vereiste concentratie er wel was, korte metten. Met een 17-0 run tilde de thuisclub de stand van 18-14 naar 35-14, waarmee de tegenstander meteen knock out was. Met 21 assists en zes spelers in de dubbele punten was het een echte teamprestatie van de Groningers.

Rudez, die zijn forward Juwann James nog moet missen vanwege een blessure, was tevreden. ,,We zijn met de juiste instelling het veld opgestapt en hebben de wedstrijd van begin tot eind gecontroleerd. Een belangrijke zege die bijdraagt aan het vertrouwen.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar
menu