Basketballers uit NBA akkoord met collectieve salarisinhouding

Basketballers uit NBA akkoord met collectieve salarisinhouding ANP

De basketballers uit de NBA nemen vanaf 15 mei genoegen met 25 procent minder salaris. De spelersvakbond heeft een akkoord bereikt met de organisatie van de NBA over zo'n collectief 'salarisoffer'. De basketballers krijgen het ingehouden geld later alsnog indien het seizoen toch wordt uitgespeeld.

De bekendste basketbalcompetitie ter wereld ligt al sinds begin maart stil vanwege de coronacrisis. Nadat de Franse speler Rudy Gobert van Utah Jazz positief was getest, besloot de organisatie direct om in te grijpen. De Verenigde Staten zijn momenteel het zwaarste getroffen door het coronavirus.

Heel wat topspelers lieten de afgelopen weken al weten dat ze genoegen nemen met minder salaris. Nu is een collectieve overeenkomst gesloten. Als er dit seizoen toch nog kan worden gespeeld, desnoods met minder wedstrijden, krijgen de basketballers naar rato daarvoor salaris.

Competitie hervatten

Adam Silver, de commissaris van de NBA, heeft nog geen idee wanneer de competitie hervat zou kunnen worden. "Wij zitten niet in de positie om hier beslissingen over te nemen. We baseren ons op de informatie van de autoriteiten en we kijken naar hoe de regels per staat zijn", aldus Silver. "Het is heel frustrerend, maar op dit moment is er te veel onzekerheid over van alles om precies te kunnen zeggen hoe het verder gaat met onze competitie."

Silver bevestigde dat is gesproken over de mogelijkheid om alle teams in quarantaine te zetten en de wedstrijden zonder publiek te spelen. "We luisteren naar alle voorstellen die we krijgen. We hebben heel wat van die 'bubbel-concepten' voorbij zien komen. Als er een mogelijkheid is om weer te gaan basketballen, ook al is het in een andere vorm dan we gewend zijn, dan moeten we daarvoor gaan."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu