Basketballers van Donar grijpen opnieuw naast Champions League

Donars spelverdeler Jarred Ogungbemi-Jackson was belangrijk met zijn vlijmscherpe driepunters. Foto: Jan Kanning

In een ware thriller, die tot de allerlaatste seconde spannend bleef, grepen de basketballers van Donar donderdagavond voor de vijfde keer naast plaatsing voor de Champions League. Keravnos bleek op Cyprus met 60-57 te sterk.

Dat het een heel andere wedstrijd zou worden dan tegen de Oekraïense reuzen van Dnipro was van meet af aan duidelijk. Keravnos ontpopte zich als een veel energieker en beweeglijker tegenstander en speelde een spelletje dat meer gelijkenissen vertoonde met dat van de Groningers zelf. Daarbij was het driepuntsschot van cruciaal belang voor de Cyprioten.

Ze gooiden er dinsdag tegen het Griekse Iraklis 18 van de 35 in. Donar was dus gewaarschuwd en wist het afstandsschot lange tijd goed te controleren.

Voorzichtig begin

De noorderlingen begonnen voorzichtig, werden in de openingsfase op een 12-7 achterstand gezet door Keravnos, maar kwamen dankzij Juwann James bij 14-14 langszij. Het was met name ex-Aris Leeuwarden-speler Brandon Rozzell die voor hoofdbrekens zorgde in het kamp van de Groningers met een hele serie punten.

Bij Donar waren het steeds verschillende spelers die opstonden en het team van coach Ivan Rudez door de moeilijke fases heen sleepten. Zo zorgde Henry Caruso in het tweede kwart voor aansluiting met een driepunter (28-27) en bracht Will Moreton de stand bij 30-30 weer op gelijke hoogte met eveneens een afstandsschot.

In het derde kwart keek Donar opnieuw tegen een achterstand aan: 47-40. Deze keer waren het de guards Leon Williams en Jarred Ogungbemi-Jackson die het hoofd koel hielden en met enkele driepunters Donar weer aan de goede kant van de score brachten (47-51).

Zo bleef het vanaf het begin gelijk opgaan tussen beide teams. In de slotfase was het Ahmaad Rorie die Donar pijn deed met een paar rake bommen van buiten de driepuntscirkel. Daarmee sloegen de Cyprioten bij 58-53 voor de derde keer een gaatje. Met twee vrije worpen van Ogungbemi-Jackson kreeg Donar weer aansluiting.

Fouten maken

Davonté Lacy bracht het verschil 12 seconden zelfs terug tot één punt: 58-57. Coach Rudez nam een time out om zijn mannen te instrueren hoe de zaak ten goede te keren. Fouten maken, hopen dat er gemist zou worden door Keravnos om vervolgens toe te slaan, zo luidde het devies.

Het leek fantastisch uit te pakken. Keravnos miste het gros van de vrije worpen. Bij 59-57 had Donar met nog 11 seconden op de klok nog één aanval, maar die leverde geen succes op. Meteen werd er weer een fout gemaakt. Vervolgens profiteerde Keravnos wel voldoende van de toegekende vrije worpen en werd de eindstand bepaald op 60-57.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar
menu