Basketballers van Donar met winst aan de haal in Den Bosch

Will Moreton mikte een paar belangrijke driepunters raak voor Donar. Foto: Jan Kanning

In de eerste helft zag het er nog geenszins naar uit, maar de basketballers van Donar wisten zondagmiddag de eerste confrontatie met aartsvijand Den Bosch toch in hun voordeel te beslissen. Voor de lege tribunes van de Maaspoort werd het na een bloedstollend spannende slotfase 88-89.

Voor Donar was de kraker in De Maaspoort de eerste serieuze test in de competitie na twee walk overs tegen eredivisiedebutant Almere Sailors en Apollo Amsterdam. Den Bosch daarentegen speelde vorig weekend al een topper tegen Zwolle en won die in de Overijsselse hoofdstad met 84-78.

Donar was dus gewaarschuwd, maar dat bleek niet uit de openingsfase. Misschien was het de angstaanjagende aanblik van de lege topsporthal die angst inboezemde. Hoe dan ook, de Groningen kwamen moeizaam op gang en keken halverwege het eerste kwart tegen een 22-7 achterstand aan. Met name de Bossche spelverdeler Jacori Payne deed Donar pijn. De pointguard gooide in de eerste helft 20 punten door de ring.

Donar stelde er vooral turn overs tegenover. Ook toonde Den Bosch zich aanvankelijk een beter ingespeeld geheel. Dat bleek vooral uit de vele assists waarmee de Brabanders elkaar wisten te vinden en de vele driepunters door de ring vlogen. De noorderlingen bleven tot aan de rust tegen een behoorlijke achterstand aankijken (53-40), maar in het derde kwart kwam er een ander Donar uit de kleedkamer.

Intensiteit flink omhoog

De intensiteit aan Groningse zijde ging flink omhoog. Het bleek een probaat middel om het Den Bosch alsnog lastig te maken. De thuisclub wist het hoge percentage driepunters van de eerste helft onder de verhoogde druk niet vast te houden. Donar daarentegen wist er juist een paar belangrijke schoten van afstand in te gooien. Zo was het Will Moreton die met een dubbele driepunter de stand van 68-65 naar 68-71 tilde.

Donar stond voor het eerst op voorsprong in de Bossche basketbaltempel, tot groot enthousiasme van de bank die het team continu opzweepte. In de slotfase dreigde de overwinning nog even in gevaar te gooien, toen Bosschenaar Boy van Vliet er bij 82-87 nog een driepunter ingooide. In de laatste seconden probeerden de Brabanders door het bewust fouten maken nog iets te forceren. Henry Caruso wist vanaf de vrije worp lijn zijn zenuwen net te bedwingen. Met twee punten uit vier pogingen bracht hij de stand op 85-89, waardoor de afsluitende driepunter van Payne in de allerlaatste seconde de thuisclub niet meer aan de winst kon helpen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu