Bauke Mollema grijpt net naast de medailles tijdens Spelen in Tokio; 'Ik heb niets verkeerds gedaan'

Bauke Mollema heeft zich de hele dag van voren laten zien tijdens de olympische wegwedstrijd in Tokio, maar greep uiteindelijk net naast de medailles. De 34-jarige Groninger werd vierde en krijgt daarmee wel een olympisch diploma. Richard Carapaz won goud voor Ecuador.

Bauke Mollema komt in Tokio als vierde over de finish.

Bauke Mollema komt in Tokio als vierde over de finish. Foto: Olaf_Kraak

Het olympisch diploma wordt uitgereikt aan sporters die tijdens de Spelen een plaats bij de top acht hebben weten te realiseren op een bepaalde discipline. Zo krijgen degenen die net naast het podium eindigen toch een tastbare herinnering aan hun deelname aan de Olympische Spelen.

Mollema koerste in Tokio zeer attent en zat er goed bij toen de definitieve ontsnapping tot stand kwam en de finale kon beginnen. Vooraf had de Groninger al aangekondigd dat er grote namen door het ijs zouden zakken, omdat de pas afgeronde Tour de France bij velen ook al zijn tol had geëist. Dat bleek ook het geval. Zo moesten mannen als Geraint Thomas en Alejandro Valverde al vroeg afhaken en wist ook Primoz Roglic zijn rol als favoriet niet waar te maken.

Poging om te ontsnappen

Mollema zat uiteindelijk bij de definitieve slag, samen met andere grote namen als Wout van Aert, Tadej Pogacar, Michael Woods en Adam Yates. Er werden diverse pogingen ondernomen om niet samen met de snelle Van Aert richting de eindstreep te moeten. Ook Mollema zette een paar keer aan in een poging te ontsnappen, ongetwijfeld met de bedoeling om met een solo - onderhand zijn specialiteit sinds Lombardije en de ritzege in de Tour de France van twee weken geleden - de gouden medaille te veroveren.

De concurrentie liet de noorderling echter niet gaan. Dat lukte later wel Carapaz en de Amerikaan Brandon McNulty. Carapaz liet de moegestreden McNulty uiteindelijk alleen en reed alleen richting de eindstreep om daar de derde medaille ooit voor Ecuador in de wacht te slepen.

Het wiel van Van Aert

In de eindsprint om het zilver en het brons koos Mollema slim het wiel van de rappe Van Aert, maar zoals gezegd greep de Groninger net naast de medailles. Van Aert werd zoals verwacht twee, Pogacar pakte toch nog brons. Mollema reageerde na afloop nuchter als altijd en had er vrede mee.

,,Ik probeerde natuurlijk nog mee te sprinten, maar tegen Van Aert is dat lastig’’, zo liet Mollema tegenover de NOS weten. ,,Ik wilde wel zijn wiel te pakken. Uiteindelijk gaan de drie jongens die voor me zaten er met de medailles vandoor. Dat is jammer, maar ze pakken gewoon verdiend het eremetaal. Ik heb er alles aan gedaan, maar die mannen zijn simpelweg te snel voor mij.’’

‘Het weer maakte het zwaar’

Mollema vond het een zware koers. ,,Vooral het weer maakte het zwaar. De warmte en de luchtvochtigheid zijn hoog hier in Japan. Het was een slijtageslag. Niet dat het stijgingspercentage nou enorm hoog was, maar iedereen zat door de omstandigheden toch wel aan zijn limiet. Het is hier heel anders fietsen dan dat we in Europa gewend zijn. Je lichaamstemperatuur loopt snel op. Het koersverloop was ook best gek met die eerste kopgroep die maar liefst twintig minuten kreeg. Maar het was ook een mooie koers. Helaas net geen medaille, maar ik ben op waarde geklopt. Ik kan mezelf niets verwijten, ik heb niets verkeerds gedaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen
Wielrennen
menu