Bauke Mollema start als titelverdediger in Lombardije: 'Ik denk nog niet aan de Tour de France'

Bauke Mollema start vandaag als titelverdediger in de Ronde van Lombardije. Hij wil de Italiaanse klassieker weer winnen. ,,Ik zie het niet als een voorbereidingswedstrijd voor de Tour.”

Bauke Mollema komt als eerste aan in de Ronde van Lombardije van 2019.

Bauke Mollema komt als eerste aan in de Ronde van Lombardije van 2019. FOTO MARCO BERTORELLO

Terwijl veel van zijn concurrenten in de aanstaande Tour de France elkaar deze week in het Criterium du Dauphiné het vuur na aan de schenen leggen, zat Bauke Mollema in alle rust in het Franse skidorp Isola 2000. Rusten, op hoogte slapen, een paar specifieke trainingen afwerken, maar vooral ‘een stukje extra focus’ pakken. Want hoewel de Tour de France wel degelijk zijn belangrijkste seizoensdoel is, vindt hij niet dat hij aanwezig had moeten zijn in de vijfdaagse Franse wedstrijd. De Ronde van Lombardije heeft hij immers óók met rood omcirkeld.

En dat is niet gek. In de Ronde van Lombardije van vorig seizoen boekte Mollema op indrukwekkende wijze zijn eerste zege in een monumentale klassieker. Terugdenken aan dat moment zet zelfs de altijd zo koelbloedige Groninger in vuur en vlam. Hij noemde het al meteen de mooiste overwinning uit zijn carrière en dat heeft zich in de tien maanden die volgden in meerdere opzichten bewezen.

‘Kick om terug te zien’

,,Ik heb er voor mezelf heel veel voldoening uit gehaald dat ik een monument achter mijn naam heb staan”, zegt Mollema. ,,Ik kijk er nog steeds met heel veel trots op terug en heb veel vaker aan deze overwinning teruggedacht dan aan andere. Laatst zat ik nog eens naar de beelden te kijken. Vooral om mijn geheugen op te frissen met betrekking tot het parcours. Het gaf een kick om dat weer terug te zien.”

De Italiaanse herfstklassieker zit voor altijd in het hart van Mollema en dus stemt hij zijn agenda er maar wat graag op af. ,,Ik reed Lombardije sowieso al bijna elk jaar. Het is de koers die ik in mijn carrière het vaakst heb gereden. Dit jaar wil ik hem extra graag rijden, omdat ik als titelverdediger start. Het is dan ook een belangrijk doel voor mij. De Tour de France blijft het allerbelangrijkste, maar daar denk ik nu niet aan. Ik zie Lombardije ook niet als een voorbereidingswedstrijd voor de Tour. Ik heb de Route d’Occitanie en de Tour de l’Ain gereden als voorbereiding op Lombardije. Ik wil er nu staan.”

Hoe logisch de keuze van Mollema ook klinkt, het blijft een gekke situatie. Een klassementsrenner die wil pieken in juli, moet puzzelen om óók goed te zijn in ‘de koers van de vallende bladeren’. Door de herinrichting van het wielerseizoen veranderde alles en is het herfstmonument naar voren gehaald en een zomerklassieker geworden.

Kanshebbers

Het zorgt vandaag, met een voorspelde temperatuur van ruim dertig graden, ongetwijfeld voor een andere wedstrijd. Het betekent bovendien dat er nooit iemand zó kort titelverdediger van een wielermonument is geweest als Mollema nu. ,,Dat zou heel goed kunnen, inderdaad”, reageert hij lachend. ,,Maar ik ben er heel erg blij mee dat het zo is. In de eerste versie van de nieuwe kalender zou Lombardije eind oktober zijn geweest, tegelijkertijd met de Vuelta. Dan had ik niet kunnen rijden, want ik start ook in de Vuelta.”

Maar de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje zijn van latere zorg. Vandaag wil Mollema zijn titel prolongeren. ,,Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is dat ik weer win”, geeft hij aan. ,,De meeste van mijn concurrenten in Lombardije reden de afgelopen weken andere koersen dan ik. Ik heb zelf ook helemaal nog geen eendaagse wedstrijd gereden. Ik denk dat er met Remco Evenepoel, Jakob Fuglsang, Rafal Majka, Maximilian Schachmann en nog wat Italianen veel kanshebbers zijn. En ik heb geen andere Italiaanse klassiekers gereden, waarin ik de anderen in de gaten heb kunnen houden. Dat maakt het nu wat onzekerder. Maar ik wil gewoon heel diep gaan en dan zien we wel of ik m’n titel kan verdedigen. Ik heb ook een beetje geluk nodig om weg te kunnen raken.”

Tour de France

Het is duidelijk. De focus die Mollema deze week in Isola 2000 probeerde te pakken, is voor Lombardije bedoeld. Pas vanaf morgen verplaatst die aandacht zich naar de Tour. Dat hij het Criterium du Dauphiné heeft gemist, zal hem dan ook niet dwarszitten. ,,Daarom heb ik de Route d’Occitanie gereden. Veel renners die nu de Dauphiné reden, waren daar niet. Ik heb zo toch nog twee etappekoersen gereden en ik ben tevreden over mijn niveau tot nu toe. Beide koersen gingen goed en ik heb nette uitslagen gereden. In de komende twee weken hoef ik alleen nog maar de puntjes op de i te zetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu