Belgische voetbalsters vragen om meer solidariteit

Belgische voetbalsters vragen om meer solidariteit ANP

In een open brief hebben een aantal Belgische voetbalsters, onder wie de internationals Kassandra Missipo en Tine Schryvers, geklaagd over het gebrek aan solidariteit van de (mannelijke) voetbalbesturen en hun spelers. De speelsters vragen om deze coronacrisis aan te grijpen om structurele genderongelijkheid in het voetbal aan te pakken.

Afgelopen vrijdag slaagde de algemene vergadering van de Pro League erin om overeenstemming te bereiken over de competitiestop. Er werd zelfs een solidariteitsfonds opgericht voor de (mannen)clubs, die een bijdrage krijgen van de Belgische deelnemers in de UEFA-competities. Ook de Belgische voetbalbond draagt bij.

Vrouwelijke voetbalteams voelen zich daardoor in de steek gelaten. "De bond zette eerder al innovatieve en goede initiatieven op om onze Super League te stimuleren en het vrouwenvoetbal een 'boost' te geven. Het knelpunt is dat er nauwelijks of geen solidariteit bestaat tussen respectievelijk mannelijke voetbalbesturen en spelers en hun vrouwelijke voetbalcollega's. Binnen de Pro League en de mannelijke voetbalclubs wordt het vrouwenteam nog regelmatig als een last ervaren, in plaats van als een meerwaarde of verrijking in het voetbal", staat in de open brief.

De voetbalsters geven meerdere voorbeelden. "Is het normaal dat jeugd- en beloftenteams van mannen voorrang krijgen op het eerste vrouwenteam bij het gebruik van de speelterreinen? Is het normaal dat men overweegt de tweevoudige landskampioen (RSC Anderlecht) op te doeken wegens besparingen? Is het normaal dat speelsters zoveel keer minder worden betaald voor dezelfde prestaties? Is het normaal dat lonen van speelsters worden geschrapt wegens een zogezegd financieel tekort?"

Nieuws

Meest gelezen

menu