Benauwde zege PEC Zwolle op De Graafschap

Benauwde zege PEC Zwolle op De Graafschap ANP

PEC Zwolle heeft zaterdag in het eigen IJsseldeltastadion een benauwde overwinning geboekt op hekkensluiter De Graafschap. De ploeg van trainer Ron Jans stond halverwege met 2-0 voor, dankzij twee treffers van Stef Nijland, maar kwam in de tweede helft toch nog in de problemen. Desondanks trok de thuisclub de winst over de streep: 2-1.

PEC Zwolle herstelde zich daarmee van de nederlaag vorige week bij degradatiekandidaat SC Cambuur (1-0). Die zeperd had ook gevolgen voor De Graafschap, dat weer op de laatste plek werd gedrukt door de Friese club. PEC Zwolle legde de basis voor de winst tijdens de eerste helft, waarin het veel sterker was dan de 'Superboeren'. Het recept was twee keer hetzelfde: spits Lars Veldwijk deed het voorbereidende werk, Nijland knalde raak.

Zelf had Veldwijk al vroeg de kans laten liggen om de score te openen. De spits ging alleen op doelman Hidde Jurjus af, maar schoot de bal op diens benen. In de 23e minuut kreeg PEC hulp van middenvelder Bryan Smeets van De Graafschap, die de bal volledig verkeerd terugspeelde. Veldwijk kon daardoor opnieuw op Jurjus afgaan en besloot dit keer de bal opzij te leggen naar de meegelopen Nijland: 1-0. De blunder van Smeets was symbolisch voor het spel van de bezoekers voor rust: slap en ongeconcentreerd.

Borst

In de 32e minuut verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Veldwijk legde de bal met zijn borst klaar voor Nijland, die vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig raak knalde: 2-0.

PEC Zwolle was heer en meester, maar toch brachten de mannen van Jans zichzelf na rust in de problemen. De thuisploeg dacht de zege ook op halve kracht wel te kunnen binnenhalen. Dat bleek een misvatting, want De Graafschap kon daardoor terugkomen. Invaller Nathan Kabasele zorgde voor de aansluitingstreffer. De jacht op de gelijkmaker bleef zonder succes, waardoor De Graafschap nog steeds onderaan de ranglijst bungelt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu