Bergetappe Tirreno geschrapt vanwege sneeuw

Bergetappe Tirreno geschrapt vanwege sneeuw ANP

De organisatie van de Tirreno-Adriatico heeft de koninginnenrit die voor zondag op het programma stond geschrapt. De wielrenners zouden een zware bergetappe met vijf beklimmingen voor de kiezen krijgen. Op het parcours lag echter veel sneeuw, zeker op de slotklim, en bovendien waren de weersverwachtingen erg slecht.

De organisatie besloot daarom zaterdag al de rit over 176 kilometer, tussen Foligno en de Monte San Vicino in Matelica, van het programma te halen. Omdat het te kort dag was om een alternatieve route uit te stippelen, hebben de deelnemers aan de Tirreno zondag vrij. ,,De omstandigheden om te koersen zijn zondag niet goed'', zei koersdirecteur Mauro Vegni, die het protocol voor slecht weer volgde. ,,De gezondheid van de renners gaat boven alles.''

Het schrappen van de koninginnenrit heeft forse consequenties voor de strijd om de eindzege. Maandag is de zesde etappe namelijk relatief vlak en dinsdag eindigt de Tirreno met een korte tijdrit over 10 kilometer. De Tsjech Zdenek Stybar vreesde in de bergrit zijn leidende positie kwijt te raken, maar hoeft zich nu ineens een dag minder in te spannen om aan kop te blijven. Stybar heeft in het klassement negen seconden voorsprong op drie achtervolgers: Damiano Caruso, Greg Van Avermaet en Tejay Van Garderen.

Noodweer

Bauke Mollema, de nummer veertien van het klassement op 26 tellen van de Tsjech, hoopte vurig dat de bergrit van zondag zou doorgaan. ,,Vingers gekruist voor een grote klim'', meldde de Nederlandse kopman van Trek-Segafredo op Twitter. Zijn gebeden werden echter niet verhoord.

De Tirreno is de tweede etappekoers die deze week wordt getroffen door noodweer. In Parijs-Nice werd woensdag de derde etappe halverwege gestaakt vanwege sneeuw en kou.

,,Dit is een belangrijke stap voor het wielrennen'', zei voorzitter Iwan Spekenbrink van de AIGCP, de belangenvereniging van professionele wielerploegen. ,,Dit is het bewijs dat organisatoren, teams, renners en de UCI moeten samenwerken. Hulde voor Mauro Vegni, die goed zorgt voor het peloton.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu