Bergsma onttroont Hekman op Weissensee

Bergsma onttroont Hekman op Weissensee ANP

Jorrit Bergsma mag dan wat minder draaien op de langebaan, tussen de marathonschaatsers vlot het wel. De olympisch kampioen 10.000 meter zegevierde zaterdag op het natuurijs van de Weissensee in het open Nederlands kampioenschap. De Fries deed na drie jaar afwezigheid weer eens mee aan het ONK in Oostenrijk.

Bergsma koos in de finale van de wedstrijd over 100 km, met nog een omvangrijke groep, het juiste moment voor de aanval. Hij gleed na ruim 2 uur en 36 minuten op het ijs juichend over de eindstreep, ging vervolgens onderuit maar hield de armen triomfantelijk omhoog.

De Friese flyer, aangemoedigd door zijn Amerikaanse vrouw Heather Richardson, nam de titel over van Gary Hekman. Deze moest genoegen nemen met het zilver. Hij versloeg daartoe Jouke Hoogeveen en de Italiaan Fabio Francolini in de sprint. De winnaar haalde een gemiddelde snelheid van 39,1 km/uur; 78 rijders haalden de finish.

Balans

,,Het was een zware finale en ik had alles gegeven in de laatste honderden meters. Het was even op en ik verloor m’n balans'', lichtte Bergsma zijn val aan het eind toe tegenover de verslaggever van schaatsen.nl. ,,Maar da’s niet erg als je zo’n mooie koers wint’’.

De laatste keer dat hij op het bergmeer aan de start verscheen won Bergsma ook. Daarna ging voor de stayer de olympische langebaan boven de marathon. De laatste discipline blijft hoe dan ook zijn grote liefde. ,,Zeker op natuurijs. Als het langer en zwaarder wordt, vind ik het prachtig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu