Betaald voetbal gaat financieel zware tijd tegemoet, FC Groningen en FC Emmen niet uitgezonderd

De clubs in het betaald voetbal gaan financieel loodzware tijden tegemoet. Daarop vormen FC Groningen en FC Emmen geen uitzondering.

Sergio Pena (links) en Deyo Zeefuik. Twee spelers die een behoorlijke waarde vertegenwoordigden voor FC Emmen en FC Groningen, maar hoe is dat na de coronacrisis?

Sergio Pena (links) en Deyo Zeefuik. Twee spelers die een behoorlijke waarde vertegenwoordigden voor FC Emmen en FC Groningen, maar hoe is dat na de coronacrisis? Foto: "Cor Lasker"

De betaald voetbalclubs in Nederland krijgen klap op klap te verwerken. Gisteren werden de wolken die zich al in groten getale hadden samengepakt boven de eredivisie weer een stuk donkerder. Eerst kwam minister Hugo de Jonge ‘s ochtends met een brief aan de Tweede kamer, waarin de bewindsman stelt dat de kans groot is dat er pas weer publiek in de stadions wordt toegelaten als er een vaccin is tegen het coronavirus. Iets dat nog lange tijd op zich kan laten wachten.

,,Niemand weet hoelang”, schrijft De Jonge. ,,We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.” Clubs vrezen desastreuze gevolgen voor onder meer de seizoenkaartverkoop die rond deze tijd op gang moet komen en enig financieel houvast zou moeten bieden.

Marktwaarde spelers neemt af

Bijna tegelijkertijd met de brief van De Jonge kwam KPMG met een onderzoeksrapport, waarin wordt voorspeld dat de waarde van de spelers in Nederland door de coronacrisis met gemiddeld 25 procent zal afnemen. Vertegenwoordigden de voetballers van de achttien clubs uit de eredivisie in februari, voor de coronacrisis, nog een marktwaarde van 1,213 miljard, het bureau becijfert dat de totale waarde kan zakken naar 923 miljoen euro.

Ajax laat in absolute getallen de grootste veer. De waarde van de Amsterdamse selectie bedroeg in februari naar schatting nog 422 miljoen euro. Na de coronacrisis zal dat nog 330 miljoen euro zijn. Procentueel is FC Emmen volgens KPMG de grootste verliezer van de eredivisie. Werd aan de selectie van de Drenten eerst nog een waarde toegekend van 21 miljoen euro, na de crisis zal dat volgens de berekening van het instituut nog maar 14 miljoen euro zijn.

Het onderzoek van KPMG is gebaseerd op financiële cijfers van ruim 200 clubs uit Europa en Zuid-Amerika, analyse van social media en een algoritme waarmee de waarde van voetballers wordt berekend. Als de competities in Europa niet uitgespeeld worden, zoals in ieder geval in Nederland en Frankrijk het geval is, daalt de totale marktwaarde van de spelers uit de tien onderzochte competities met bijna 10 miljard euro. Zo ziet alleen Virgil van Dijk zijn prijskaartje al zakken van 115 miljoen euro naar 86 miljoen euro.

Geen vrolijk stemmende berichten

,,Het zijn natuurlijk geen vrolijk stemmende berichten’’, reageert FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers. ,,Tegelijkertijd word ik er niet onrustig van. Het perspectief verandert nog voortdurend. Het zijn dagkoersen. Dat we zwaar geraakt worden is duidelijk, maar ik denk tegelijkertijd ook in kansen. Het probleem is dat de situatie nog steeds zo onzeker is. Je kunt helemaal geen voorspelling doen van hoe de vlag er over een paar weken bij zal hangen. Misschien verdwijnt het virus wel. Misschien zijn we ook wel weer terug bij af. In beide gevallen heb je een heel ander verhaal. Het is volstrekt onvoorspelbaar. Hier beleid op maken is lastig.’’

FC Groningen en FC Emmen werken beide aan communicatieplannen om de achterban te informeren over hoe de vlag erbij hangt en hoe de gemeenschap de betaald voetbalorganisaties te hulp kan schieten. Zowel in Drenthe als in Groningen wordt er op korte termijn mee naar buiten getreden. Intussen bestempelen de directies van beide clubs de brief van Hugo de Jonge, in navolging van de KNVB, als voorbarig. De voetbalbond liet gisteren in reactie weten onaangenaam verrast te zijn door de aankondiging van de minister dat er pas weer met publiek gespeeld kan worden als er een vaccin is. De KNVB zou juist in gesprek zijn over manieren waarop het wel weer zou kunnen om publiek op een verantwoorde wijze gefaseerd toe te laten tot de stadions.

Vraagtekens

,,Ik wil geen minister aanvallen, maar ik denk dat we beter eerst even kunnen afwachten hoe zaken zich de komende tijd ontwikkelen’’, stelt Lubbers. ,,Ik vind het heel knap als mensen in deze situatie acht maanden vooruit kunnen kijken’’, plaatst ook directeur Wouter Gudde vraagtekens bij het schrijven van De Jonge. ,,Wij houden ons voorlopig vast aan de officiële berichtgeving dat we in ieder geval tot 1 september niet met publiek kunnen voetballen. En wie weet, verandert dat nog in de komende tijd.’’

Gudde wijst naar de Bundesliga, die over twee weken weer begint, zonder publiek. ,,Ik ben wel benieuwd hoe men reageert als we hier naar die wedstrijden zitten te kijken. We zitten 150 kilometer van Bremen vandaan. Daar wordt over 14 dagen gewoon afgetrapt. Dat is toch best gek.’’ Of dat hier ook niet had gekund? ,,Misschien, als we vanaf het begin solidair met elkaar hadden opgetreden.’’

Meevaller

Een meevaller was er gisteren ook voor de clubs, want er werd een akkoord bereikt over een collectieve salarisreductie in het betaald voetbal. De spelers en trainers met de laagste salarissen leveren tot 1 januari 2021 2,5 procent in, de grootverdieners zien af van 20 procent van hun loon. Het akkoord levert een besparing op van 35 miljoen euro voor de Nederlandse clubs in het betaald voetbal. ,,Ik ben blij dat er iets collectiefs ligt’’, reageert Gudde. ,,Iedereen moet zijn bijdrage leveren. Dat gebeurt op deze manier en dat is een goede zaak’’, zegt Lubbers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu