Betaald voetbal mogelijk jaar of zelfs langer in lege stadions: 'Grote evenementen moeten wachten op vaccin'

Foto : ANP

Het kan nog wel een jaar of langer duren voordat voetbalwedstrijden weer in volledig gevulde stadions gespeeld kunnen worden. Het weer toestaan van evenementen is gekoppeld aan het vinden van een vaccin tegen het coronavirus, zo schrijft Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Gisteren liet het kabinet ook weten dat, indien de ontwikkelingen het toelaten, het betaald voetbal vanaf 1 september weer kan beginnen, maar nog wel zonder publiek.

'Nog geen datum'

,,Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren’', schrijft De Jonge. ,,We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.’’ Het kabinet was niet eerder zo stellig over de doorgang van grote evenementen zonder de beschikbaarheid van een vaccin.

In april benadrukte premier Mark Rutte nog dat óók wedstrijden in het betaald voetbal tot de grote evenementen behoren die tot 1 september geen doorgang meer konden vinden. De KNVB besloot vervolgens de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie voor dit seizoen te beëindigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu