Bij elk punt ging wat mis bij beachduo Stam en Schoon

Beachvolleybalsters Stam en Schoon verliezen van wereldkampioenen ANP

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon zijn door de nederlaag bij hun olympische debuut absoluut niet uit het veld geslagen. „We krijgen nog twee mooie wedstrijden en daar gaan we vol voor”, zei Schoon na het verlies in twee sets (16-21 14-21) tegen de Canadese wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes.

„We waren wel wat nerveus, maar ik zag bij hun ook zenuwen, dus daar lag het niet aan. Op een of andere manier kwamen we niet in ons spel. We maakten acties die niet bij ons horen, bij elk punt ging er wel wat mis”, zei de 19-jarige Schoon, dochter van Deborah Schoon-Kadijk, die als beachvolleybalster deelnam aan de Spelen van Atlanta 1996 en Sydney 2000.

De Nederlandse vrouwen gaven de warmte evenmin de schuld. „De eerste dagen hier in Tokio waren wel zwaar, maar we hebben ons goed aangepast aan de omstandigheden en zijn ook goed bestand tegen de hitte”, zei de 22-jarige Stam. „We dragen koelvesten na de warming-up en na afloop drinken we speciale slush puppy’s om de lichaamstemperatuur te regelen. We misten wel wat energie, maar niet dermate dat we er last van hadden.”

Het spelen in een groot en leeg stadion zonder toeschouwers was wel saai, vond Stam. „Ze hadden ons gezegd dat publiek zou worden nagebootst, maar ik heb niks gehoord. Toch is het een mooie ervaring. Dit zijn ons eerste Spelen, dus we weten ook niet hoe het andere keren was, maar met alles eromheen op en buiten het veld maken we zoveel mee. We hebben echt wel een olympisch gevoel.’’

Hun Canadese tegenstanders waren op voorhand favoriet, maar Stam en Schoon hadden afgelopen seizoen drie keer tegen Pavan en Humana-Paredes gespeeld en drie keer nipt verloren. „Dus wij gingen zeker het duel in met de intentie om te winnen. We voelden ons absoluut niet geïntimideerd, want als wij ons normale niveau halen, kunnen we ze verslaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu