Bijna 2,2 miljoen mensen zien openingsduel van WK voetbal in Qatar

Bijna 2,2 miljoen mensen zagen het openingsduel van het WK voetbal 2022. Foto: ANP

Bijna 2,2 miljoen mensen keken via NPO 1 naar het openingsduel van het wereldkampioenschap voetbal tussen Qatar en Ecuador.

Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Op het NOS Journaal van 20.00 uur na was de voetbalwedstrijd veruit het meest bekeken programma van de dag. Ook de voor- en nabeschouwing waren met respectievelijk 867.000 en 1,8 miljoen kijkers in trek. Het duel eindigde in een 2-0 overwinning voor Ecuador. Het Nederlands elftal komt maandagmiddag om 17.00 uur voor het eerst in actie, tegen Senegal.

Het WK voetbal in Qatar is omstreden vanwege de schendingen van de mensenrechten in de rijke oliestaat.

Kijkcijfers openingsduels

De kijkcijfers voor het openingsduel op het WK voetbal verschillen per editie behoorlijk. Zo keken in 2018 bij het vorige WK ruim 1 miljoen mensen naar Rusland tegen Saoedi-Arabië en in 2014 zaten ruim 3,5 miljoen mensen voor de buis voor de wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië.

In 2010 zagen ruim 2,1 miljoen kijkers de openingswedstrijd tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico en vier jaar eerder startte Duitsland het WK tegen Costa Rica met bijna 2,8 miljoen kijkers.

De cijfers zijn erg afhankelijk van het tijdstip en de dag waarop de opening plaatsheeft. In 2002 was de aftrap op een vrijdagmiddag en keken 690.000 Nederlanders naar Frankrijk tegen Senegal, aanzienlijk minder dan het aantal kijkers op donderdagavond in 2014.

Nieuws

menu