Tour de France: Bol is het fijne ontbijtoverleg na de streep alweer vergeten

TOPSHOT - Team Jumbo rider Belgium's Wout van Aert (C-L) sprints to cross the finish line ahead of Team Sunweb rider Netherlands' Cees Bol (C-R) at the end of the 5th stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, 185 km between Gap and Privas, on September 2, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / various sources / AFP) Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

De kansen op het ultieme doel van de Nederlandse sprinter Cees Bol (25), ritwinst in de Tour, worden schaars. Vandaag nog, en dan pas weer in Parijs.

Dinsdag werd zijn sprint één grote frustratie. Hij werd achtste en kwam niet eens in de buurt bij winnaar Sam Bennett.

Als Cees Bol zich even na negenen meldt bij de ontbijtzaal, gaat het vrijwel direct over de sprint die later die dag op het menu staat. Bol mengt zich nadrukkelijk in het overleg over de slotkilometers. Hij laat duidelijk weten wat en hoe hij het wil in de hectische slotfase.

Kopmannen die hun zegje doen

Matt Winston, de Britse coach van Sunweb, bekijkt het tevreden. Zo ziet hij het graag: kopmannen die hun zegje doen, laten zien dat ze de leider zijn.

Vlak na de finish voelt het ontbijtoverleg heel ver weg. In een verlaten stuk land op het vakantie-eiland Île de Ré is er in het kamp-Sunweb alleen maar plek voor chagrijn. Een nieuwe kans om een massasprint te winnen is zojuist om zeep geholpen. Weer is Sunweb het best vertegenwoordigd in de finale (nu zelfs met zeven man), maar de sprinttrein ontspoort. Bol zelf raakt achterop, komt in de wind en is volstrekt kansloos. Hij wordt achtste, en komt niet eens in de buurt van het podium.

Bol is vrij kalm in zijn commentaar, al verraadt zijn lichaamshouding woede. ,,Het was sowieso niet de bedoeling om zo vroeg op kop te komen met de ploeg met de tegenwind. Dan sturen we ook nog naar links waardoor ik vol in de wind kom. We maken weer een paar cruciale fouten. Of ik Bennett en Ewan überhaupt kan kloppen? Ik ben ze deze Tour al voorgebleven, hè.”

Vandaag is er nog een kans

Maar die etappewinst, die blijft uit. Vandaag is er nog een kans. En dan zeer waarschijnlijk pas weer tijdens de slotrit naar Parijs. Het uitzicht op het ultieme doel tijdens zijn tweede Tour de France wordt troebel.

De druk wordt groter nu de hoofdprijs uitblijft. Dat wielerfans in de Nederlandse huiskamers zijn naam inmiddels kennen, neemt hij voor kennisgeving aan. ,,Ik wil sowieso graag winnen. Niet omdat de mensen thuis mij nu zien en verwachten dat ik een etappe win. Ik geloofde er zelf een paar maanden geleden ook al in. Hier praat ik alleen met de mensen die invloed op mij hebben. De rest sluit ik vrij makkelijk uit. Dat is misschien mijn Noord-Hollandse nuchterheid.”

Een vriendelijke Brit

Coach Winston is een van die mensen die invloed op hem hebben. Een vriendelijke Brit die heilig gelooft in termen als ‘teamproces’. Voor Bol is deze Tour de France ook een ontdekkingsreis, maar zonder de vrijblijvendheid van vorig jaar toen Bol op het laatste moment voor de Tourploeg werd geselecteerd. Winston: ,,We houden iedereen kalm. Als we de juiste dingen doen op het juist moment, dan komen de resultaten. Alles draait om details.’’

Bol zelf rolt naar de teambus. De eerste teleurstelling is uit zijn lijf. Dat gaat bij hem altijd vrij snel, heeft hij zojuist gezegd. Er is nog iets waar Bol zich aan vasthoudt als hij in zijn gedachten terug gaat naar vorig jaar. ,,Ik voel me een stuk frisser dan toen na de eerste rustdag. Mijn lichaam herstelt beter tussen de etappes door. De vorm is gewoon beter. Dat geeft toch wel vertrouwen.’’

Maar de tijd dringt.

Nieuws

menu