Bom onder NK wielrennen op Col du VAM geneutraliseerd: renners laten zich twee keer testen op corona

Lange tijd leek het erop dat Nederland Wielerland dit jaar verstoken zou blijven van een nationale titelstrijd, maar over ruim een maand gaat het toch gebeuren op de Col du VAM bij Wijster. Nu al staat vast dat het door een dik pakket coronamaatregelen het meest bijzondere NK ooit gaat worden. Organisator Thijs Rondhuis uit Leek vertelt.

Het heeft hem flink wat zweetdruppeltjes gekost, maar organisator Thijs Rondhuis (rechts) – hier in overleg met KNWU-directeur Thorwald Veneberg – heeft het voor elkaar: een coronaproof NK op de VAM-berg.

Het heeft hem flink wat zweetdruppeltjes gekost, maar organisator Thijs Rondhuis (rechts) – hier in overleg met KNWU-directeur Thorwald Veneberg – heeft het voor elkaar: een coronaproof NK op de VAM-berg. Foto: DVHN

Het wordt zonder twijfel het meest bijzondere, maar ook het meest ingewikkelde NK wielrennen ooit. Het belangrijkste is: het gaat door. Van 21 tot en met 23 augustus vormt de 48 meter hoge Col du VAM bij Wijster het toneel voor de strijd om de nationale driekleur. In deze coronatijd wordt het aantal categorieën beperkt tot drie. Op vrijdag komen de beloften in actie, op zaterdag het professionele vrouwenpeloton en op zondag strijden de mannen om de roodwitblauwe trui.

Tropenweken