Bondscoach Kasper Hjulmand van Denemarken over reanimatie Christian Eriksen in EK-duel tegen Finland: Spelers waren emotioneel kapot

Groot was de schok toen Christian Eriksen tijdens Denemarken-Finland op de grond viel en moest worden gereanimeerd. De beelden gingen de hele wereld over en lieten niemand onberoerd. Razendsnel optreden van het medisch personeel redde zijn leven.

De spelers van Denemarken vormen een beschermende ring om hun ploeggenoot Christian Eriksen.

De spelers van Denemarken vormen een beschermende ring om hun ploeggenoot Christian Eriksen. Foto: AFP/Friedemann Vogel

De opluchting dat Eriksen het heeft overleefd is enorm, maar de Deense internationals zijn wel zwaar aangeslagen door alles wat er is gebeurd en bondscoach Kasper Hjulmand vindt het achteraf gezien fout dat de wedstrijd is uitgespeeld.

Hjulmand vertelde een dag later over een FaceTime-gesprek tussen Eriksen en zijn ploeggenoten. „Christian maakte zich meer zorgen over ons en zijn familie. Hij gaf aan dat hij er niet veel meer van wist en vroeg direct: ‘Hoe gaat het met jullie?’ Dat is typisch Christian. Hij is een geweldige voetballer en een fantastisch persoon.”

Net voor rust ging Eriksen naar de grond en direct was duidelijk dat de situatie van de speler van Inter heel ernstig was. De verzorgers en de arts van de Deense nationale ploeg kwamen direct aangesneld en gaven hem de noodzakelijke medische behandeling. „We waren net op tijd. We kregen hem weer terug na één schok met de defibrillator. Dat is vrij snel”, aldus de Deense bondsarts Morten Boesen, die bevestigde dat er sprake was van hartfalen.

Kranig optreden Kjaer

Het kranige optreden van de Deense captain Simon Kjaer bij de medische noodsituatie heeft wereldwijd bewondering gewekt. Kjaer had direct de ernst van de situatie door, alarmeerde de verzorgers en arts, legde zijn ploeggenoot in een stabiele zijligging en voorkwam dat hij zijn tong inslikte. Nadat de medische professionals zich over Eriksen hadden ontfermd, dirigeerde Kjaer zijn ploeggenoten in een beschermende ring om de reanimatie aan het zicht van de camera’s en het publiek te onttrekken. En toen Sabrina Kvist Jensen, de vriendin van Eriksen, zich hevig overstuur meldde aan de rand van het veld gingen Kjaer en doelman Kasper Schmeichel direct naar haar toe om haar op te vangen en moed in te spreken.

Kjaer is goed bevriend met Eriksen en zat emotioneel stuk na de schokkende gebeurtenissen. Maar ook hij moest uiteindelijk terug het veld op, omdat besloten werd de wedstrijd uit te spelen. Finland zou uiteindelijk met 0-1 winnen. „Hij was diep, diep, diep geraakt. Hij twijfelde al of hij verder wilde spelen en waagde het erop”, aldus de Deense bondscoach Hjulmand.

In de 63ste minuut moest Kjaer worden gewisseld, omdat hij het emotioneel niet kon opbrengen door te spelen. „Hij kon het uiteindelijk niet en dat is volkomen begrijpelijk. Ik zou mezelf totaal niet kunnen voorstellen om een wedstrijd te spelen bij zulke overweldigende emoties. Simon en Christian zijn echt heel goede vrienden.”

Hjulmand betreurt achteraf dat de Denen terug het veld op zijn gegaan om het restant van de wedstrijd te spelen. „We hadden niet moeten doorgaan en gewoon in de bus moeten stappen.”

‘Je kunt geen wedstrijd spelen als je zulke gevoelens hebt’

De wedstrijd werd uitgespeeld, nadat duidelijk was dat Eriksen stabiel was en nadat er ook kort contact was geweest tussen de speler in het ziekenhuis en zijn ploeggenoten. De UEFA legde beide ploegen de keuze voor om de wedstrijd zaterdagavond uit te spelen of een dag later om 12.00 uur. „Dat laatste was geen optie. Er waren geen spelers die het zagen zitten om na alles wat er was gebeurd de volgende dag weer om 12.00 uur te spelen”, aldus Hjulmand. „Daarom besloten we, nadat we gehoord hadden over de medische situatie van Christian, om de wedstrijd uit te spelen. Maar je kunt geen wedstrijd spelen als je zulke gevoelens hebt. Ik vind het ongelofelijk dat mijn spelers toch geprobeerd hebben om te winnen, maar eigenlijk kon het niet. De spelers waren emotioneel kapot.”

Een dag later vond Hjulmand het niet goed dat de beslissing bij de spelers was neergelegd. „Het was verkeerd om de verantwoordelijkheid bij hen neer te leggen. Ik heb er nu een slecht gevoel over. We hadden gewoon niet moeten spelen.”

Het was te zien dat de Denen er met hun gedachten niet helemaal bij waren. Zo keepte doelman Schmeichel niet sterk bij de winnende goal van Joel Pohjanpolo, het eerste doelpunt ooit van de Finnen op een EK, en schoot Pierre-Emile Højbjerg een strafschop die de gelijkmaker had kunnen opleveren zwak in.

Nederlaag minste zorg

De nederlaag was de minste zorg voor de Denen, die vooral heel erg opgelucht zijn dat Eriksen het naar omstandigheden goed maakt. Zijn zaakwaarnemer Martin Schoots liet weten: „Hij voelt zich goed en was in een positieve stemming. Er worden nog steeds verschillende onderzoeken gedaan om duidelijkheid te verschaffen. Christian bedankt iedereen voor de ongelofelijke steun die hij vanuit alle hoeken heeft gekregen.”

De Deense bondscoach veegde na de emotionele avond direct het programma van de internationals leeg en regelde nazorg. Er werden psychologen naar het spelershotel gehaald om met de internationals te praten over de schokkende gebeurtenissen.

Eriksen heeft in gesprek met zijn ploeggenoten de wens uitgesproken dat zij de gebeurtenissen snel achter zich laten en de draad weer oppakken. Donderdag staat de thuiswedstrijd tegen België op het programma. Hjulmand: „Hij wil graag dat wij spelen. En wij willen spelen voor Christian.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu