Bondscoach Mark Emke is tevreden met twee wereldtitels

Zondag beginnen in Oostenrijk de wereldkampioenschappen roeien. Voor de Groninger Mark Emke, bondscoach van de Nederlandse mannenselectie, staat veel op het spel. Emke kwam negen jaar geleden naar Groningen, omdat zijn partner een baan kreeg bij het UCMG. Zijn tongval is onvervalst Amsterdams.

De Amsterdammer Mark Emke op een terras op de Grote Markt in Groningen. De bondscoach van de Nederlandse roeiselectie mikt op twee gouden medailles bij de wereldkampioenschappen in Oostenrijk.

De Amsterdammer Mark Emke op een terras op de Grote Markt in Groningen. De bondscoach van de Nederlandse roeiselectie mikt op twee gouden medailles bij de wereldkampioenschappen in Oostenrijk. Foto: Peter Wassing

Amsterdammer of Groninger?

,,Ik denk dat ik nog steeds Amsterdammer ben en dat zal ook niet weggaan. Ik heb een jaartje of vijftig in Amsterdam gewoond, maar ik moet zeggen dat ik het heel erg leuk vind in Groningen. Ik woon bijna buiten de stad en met drie keer trappen op de fiets zit ik in Noordoost-Groningen. Je kunt daar prachtig fietsen en de stad zelf bruist. Ook het volk staat me wel aan. Groningers zijn helemaal niet zo gesloten als wel gezegd wordt.”

Wat zijn de belangrijke selectiecriteria voor een acht?

,,Het is een combinatie van techniek, mentaal en fysiek. Op slag heb je weer heel ander mensen nodig dan voor het middenschip. Dat geldt ook voor de boegen. Bjorn van den Ende bijvoorbeeld is een ex lichte roeier. Die is fysiek niet de beste, maar technisch wel een heel goede. Ik heb geen betere dan hem. Als ik een roeier had die 5:45 trapt op de ergometer en technisch ook zo goed is, dan gaat Bjorn kopje-onder, maar die zijn er niet.’’

Je hebt recentelijk nog twee mannen in de acht vervangend door roeiers die vanwege in hun studie in Amerika zaten. Op basis waarvan maak je die selectie?

,,We hebben ze vorig jaar gezien toen ze in de acht de Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen in de acht roeiden. Ten opzichte van de anderen zijn ze fysiek veel sterker. Simon van Dorp doet 5:36 op de ergometer en Maarten Hurkmans doet 5:43. Dat is een megaverschil in vermogen met de anderen. We weten wat ze fysiek kunnen, maar moeten ze nog wel technisch beoordelen. Als ze terugkomen in de zomer beoordeel ik hoe ze technisch meevaren in de acht.”

De Nederlandse acht wordt gesponsord door Redbull. Dat heeft in Oostenrijk een zogenaamd Diagnostik- und Trainingszentrum, met als hoofd Bernd Pansold, een voormalige Oost-Duitse sportarts die een omstreden reputatie heeft ten aanzien van het toepassen van doping tijdens zijn DDR-periode, maar ook daarna. Maken jullie gebruik van deze faciliteiten van Redbull?

,,Ik ben daar een keer geweest en heb Bernd Pansold ontmoet. Ik kende hem daarvoor nog niet, maar vond hem een rare piepersnijder met dubieuze ideeën. Ik heb later op internet opgezocht wie hij was. Aan de andere kant kun je zo’n man dit niet eeuwig blijven nadragen. Een van zijn medewerkers is een keer bij onze training geweest. Zij zitten duidelijk in een andere stroming qua fysiologische belasting dan wij en dan gaat samenwerking niet. Uiteindelijk blijkt dat ze nu zelf ook aan het heroverwegen zijn of ze hun aanpak moeten veranderen.’‘

Bij de wereldkampioenschappen, die van 25 augustus tot en met 1 september in Ottensheim plaatsvinden, moeten ook de kwalificaties van de boten voor Olympische Spelen binnengehaald worden. Waarop ligt het accent op?

,,Het eerste doel is medailles winnen en daarna kwalificaties binnen harken. Bij het scullen is de dubbelvier onze topprioriteitsboot; bij het boordroeien is dit de acht. Daarnaast zijn er nog vier boten bij de mannen. Het gaat erom dat de topboten een medaille halen. Ik ben tevreden als we goud winnen met de acht en de dubbelvier. Zo hoog ligt de lat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu