Bondscoach Mayonnade probeert Nycke Groot tot comeback in Nederlands handbalteam te bewegen

Nycke Groot (midden) met Nededland in actie tegen Hongarije. Foto Andre Weening

Nycke Groot is de verrassende naam in de voorlopige selectie van het Nederlands handbalteam voor het EK in Noorwegen en Denemarken.

De middenopbouwster nam twee jaar geleden wegens oververmoeidheid afscheid als international. Tot nu heeft de teamgenote van de Groningse Lois Abbingh bij het Deense Odense Håndbold nog niet gezegd in Oranje te willen terugkeren.

Dat beseft bondscoach Emmanuel Mayonnade terdege. Hij hoopt Groot, een van de beste speelsters ooit in een Oranje-shirt, de komende weken alsnog tot een comeback over te halen. De opname in de voorlopige selectie met 35 namen wordt daarom ‘voorlopig een administratief feit’ genoemd.

Redelijk op

De 32-jarige Nycke Groot zei twee jaar geleden als international te stoppen, omdat haar lichaam ‘redelijk op’ was. Ze speelde altijd met pijn. Wellicht kunnen de Nederlandse teamgenoten bij Odense helpen om Groot, nu ze weer van de vermoeienissen hersteld is, op andere gedachten te brengen. Ze speelt daar naast linkeropbouwster Lois Abbingh samen met keeper Tess Wester. Beiden maken eveneens deel uit van de voorlopige selectie voor het EK dat van 3 tot en met 30 december in Noorwegen en Denenmarken wordt gespeeld.

Anouk Nieuwenweg

Ook de uit Emmen afkomstige cirkelspeelster Merel Freriks van Dortmund, die net als Abbingh in Japan met Nederland wereldkampioen werd, is geselecteerd. In de selectie is ook haar plaatsgenoot Anouk Nieuwenweg teruggekeerd. De rechteropbouwster speelt sinds dit seizoen voor Thüringer HC in Duitsland en was een tijdje uit beeld bij de Franse bondscoach Mayonnade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu