Bondscoach Ronald Koeman na hartproblemen: 'Afspraak bij cardioloog was uitgesteld door corona. Nu vraag ik mij af hoeveel van die mensen niet meer leven'

Ronald Koeman. Foto: BSR Agency

Bondscoach Ronald Koeman had voordat hij werd getroffen door hartproblemen al een afspraak met de cardioloog gemaakt. In zekere zin uit voorzorg. ,,Maar vanwege de coronacrisis werd die uitgesteld”, zo verklaarde hij donderdag bij het RTL4-programma Beau. ,,Nu vraag ik mij af hoeveel mensen nu niet meer leven van wie ook zo’n afspraak is uitgesteld.”

,,Het is een probleem dat de laatste weken veel is besproken”, vervolgde Koeman. ,,Alles was in verband met corona gefixeerd op de ic’s. In de familie Koeman komen vaker hartproblemen voor. Mijn vader is ook gestorven aan een hartstilstand. Daarom had ik op 19 maart een afspraak gemaakt. Die ging niet door. Ja, met de nodige gevolgen.”

De 57-jarige Koeman kreeg ongeveer drie weken geleden na een rondje fietsen pijn op zijn borst. Per ambulance werd hij naar het AMC in Amsterdam gebracht, waar hij gedotterd werd. ,,Misschien had ik iets te ver gefietst, 96 kilometer. Ik kwam kapot thuis, kreeg pijn op de borst, werd helemaal wit en begon te zweten. Ik dacht: dit is niet goed. Het was kwart voor vier, om iets na half vijf werd ik al geholpen in het ziekenhuis.”

De bondscoach zei de hele tijd ‘bij’ te zijn geweest. ,,In de ziekenwagen, maar ook in het ziekenhuis. Ik kon op een scherm zien wat men aan het doen was. Ik voel me weer goed. Ik zit wel aan de medicijnen en ik ben drie keer per week met de fysiotherapeut bezig. Krachttraining, fietsen, mijn conditie op peil brengen. Vanochtend ben ik bij de cardioloog geweest en alles was ook goed. We gaan vrolijk verder. Achteraf realiseer ik me natuurlijk wel dat ik geluk heb gehad.”

Ook broer Erwin heeft naar aanleiding van de problemen van Ronald een afspraak om te kijken of er vernauwingen zijn.

'Depay was fit geweest'

Normaal gesproken zou Oranje vandaag een oefenwedstrijd tegen Griekenland hebben gespeeld in aanloop naar het EK. Koeman ging ook in op de situatie van Memphis, die in recordtempo herstelde van een kruisbandblessure.

,,Die was fit geweest. Heel veel mensen hadden hun bedenkingen, maar hij was zo gefocust. Hij had het er wel even twee weken moeilijk mee dat het EK niet doorging. Nu heeft hij iets meer tijd en dan is hij er helemaal klaar voor”, aldus Koeman, die denkt dat EK-winst te vroeg had gekomen. ,,Iedereen had dan op zijn top moeten zijn. Dat ben je nog niet als je 19 bent. We hebben een jong team. Plus dat we niet volledig fit waren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu