Briefwisseling Pomp en De Jong: Youp en Bertje Vis

Voetbalverslaggevers William Pomp en Thijs de Jong schrijven elkaar elke week over ‘hun’ club in de eredivisie. Lees hier de correspondentie.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Hoi William,

Wat fijn voor je dat je er eindelijk weer eens uit mocht. Hoe was het langs de trainingsvelden van FC Emmen en FC Groningen? Ik moet zeggen dat ik best een beetje jaloers op je ben. Ik kan niet wachten tot ik weer een bal in het echt zie rollen en na een training met Dick Lukkien aan het kleine tafeltje in het bescheiden FC Emmen-museumpje mag babbelen over voetbal. Daarna een gezellig autoritje met RTV Drenthe-collega René Posthuma, die me steevast afzet op het station in Emmen, om vervolgens in lijn 300 terug naar Groningen een voorbeschouwing te tikken.

Afgelopen zondag stond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. FC Emmen had thuis tegen AZ moeten spelen. Misschien was er wel hetzelfde gebeurd als op die knotsgekke slotdag in 2007. Toen konden de Alkmaarders kampioen worden, maar verslikten ze zich in Excelsior (quizvraag: welke speler van AZ kreeg dat duel rood?). Wie weet had FC Emmen AZ dit keer van een titel af kunnen houden. Misschien had FC Emmen zelf wel de play-offs voor Europees voetbal gehaald. Het gaatje met de achtste plek op de ranglijst was bij het stopzetten van de competitie slechts vier punten. Geen gekke gedachte dus. En wat had FC Groningen nog kunnen bereiken? Die club zette de afgelopen jaren telkens een mooie eindsprint in. We zullen het helaas nooit weten.

De blik kan op het komende seizoen. De eerste berichten daarover zijn nog niet rooskleurig. Ik hoop dat veel mensen ondanks de onzekerheid of ze in het stadion kunnen zitten, toch hun seizoenkaart verlengen. De clubs zullen er zelf creatief mee om moeten gaan om de fans toch iets te bieden. Ik las ergens dat je bij Borussia Mönchengladbach een kartonnen uitsnede van jezelf kunt kopen, die ze dan op je stoeltje monteren, zodat het toch nog lijkt dat er publiek is. Negentien euro kost zo’n ding. Leuk ideetje. Heb jij nog suggesties? Joe!

Groeten, Thijs

Ha Thijs,

Voordat ik op je leuke schrijfsel van deze week in ga, wil ik even stilstaan bij deze zwarte dag. Zoals gewoonlijk nestel ik me maandags in de loop van de avond met goed gemoed achter de laptop om jou een smakelijke brief te doen toekomen, maar deze keer ben ik droef gestemd.

FC Groningen heeft elf mensen moeten mededelen dat er geen plaats meer voor ze is binnen de organisatie, omdat die door de coronacrisis in afgeslankte vorm verder moet. Ik heb behoorlijk wat ervaring met reorganisaties en weet hoe de betreffende medewerkers zich moeten voelen. Ik wens ze alle sterkte.

Dus jij verheugt je op het moment dat de bal weer gaat rollen? Ik denk dat miljoenen Nederlanders met jou enorm uitkijken naar dat moment, maar ik vrees met steeds grotere vreze dat het wachten is op Godot. Die kwam in het beroemde toneelstuk geloof ik helemaal niet meer opdagen. Misschien valt dat in de voetballerij nog mee, maar de vraag die mij bezighoudt is hoeveel clubs er over zullen zijn als er tot januari niet meer met publiek gespeeld mag worden, zoals minister Hugo de Jonge zich liet ontvallen in een brief aan de Tweede Kamer.

FC Groningen-directeur Wouter Gudde zei het deze week wel treffend. Waarschijnlijk zitten we dan met zijn allen de ene week naar Ajax-AZ te kijken en de week erop, jawel, naar AZ-Ajax. Nou vooruit, misschien redt PSV het ook nog, maar voor het voortbestaan van de andere clubs moet bij dit doemscenario toch echt worden gevreesd. Daarop vormen FC Groningen en FC Emmen geen uitzondering.

Zou de overheid het betaald voetbal te hulp schieten? Ik vraag het me af. Aan de ene kant kan je stellen dat als de cultuursector 300 miljoen euro krijgt, een grote amusementssector als de voetballerij ook recht heeft op zo’n bedrag. Dat sommige spelers topsalarissen verdienen is in mijn ogen geen argument om bruin niet te trekken. Youp en Bertje Vis komen ook niet voor niets. Aan de andere kant hebben de clubs zichzelf geen dienst bewezen door de afgelopen tijd rollebollend over straat te gaan. En dat zo’n Ihattaren (18) dan met zijn auto van twee ton op de socials verschijnt. Tja... niet echt handig op dit moment.

O ja, jouw quizvraag. Dat was natuur Boy Waterman in die knotsgekke wedstrijd. Parate kennis.

Tot volgende week! William

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu