Brons voor Sifan Hassan op Olympische Spelen is slecht nieuws voor RUG-economen. Hun voorspelling van het aantal Nederlandse medailles kan (deels) de prullenbak in

Sifan Hassan. Foto: ANP

Economen Fabian ten Kate en Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zullen balen van de bronzen plak voor Sifan Hassan op de 1500 meter op de Olympische Spelen.

Volgens een econometrisch model dat de RUG-economen gebruikten, zou de Nederlandse ploeg in Tokio twaalf gouden, elf zilveren en elf bronzen medailles in Tokio moeten veroveren (34 medailles in totaal). Met de derde plaats op de 1500 meter haalde Hassan namens Nederland evenwel al de twaalfde bronzen medaille binnen.

Ten Kate en Sterken stelden ook dat de Spelen van Tokio de meest succesvolle voor Nederland ooit zouden worden. Die voorspelling kwam eerder wél uit, want het record van de 25 medailles op de Spelen in Sydney is al lang en breed verbroken. De bronzen plak van Hassan op de 1500 meter was alweer de 31ste medaille voor de Nederlandse equipe.

Hoe zit het met het landenklassement?

Of een andere voorspelling van de RUG-economen uitkomt, is nog afwachten. Nederland zou volgens het econometrisch model op een zesde plaats in het landenklassement uitkomen. Voorlopig moeten 'we' het doen met een negende plaats.

Nieuws

Meest gelezen

menu