Column Symen Bosma: Brood

Een van de belangrijkste redenen waarom het betaald voetbal wél door mag gaan, onder stringente maatregelen weliswaar, is natuurlijk ook gewoon het principe van brood en spelen.

Symen Bosma.

Symen Bosma. Foto: Annet Eveleens

Oftewel: de gunst van het ‘volk’ kun je nog altijd het beste winnen door de mensen te blijven voorzien van voedsel en hun ‘oppervlakkige behoeften’ te bevredigen, zoals het immer goed geïnformeerde Wikipedia de Latijnse spreuk uitlegt.

De Romeinen hadden de leeuwengevechten, wij hebben de eredivisie. Zo is het nu eenmaal. Het werd me onlangs nog bevestigd door een van de bestuurders die dicht bij het Haagse beleidsvuur zitten: als je wilt dat mensen vooral thuis blijven, dan moeten ze daar wel iets te doen hebben natuurlijk.

Brood en spelen dus. In deze barre tijden kunnen we dankzij Fox Sports gelukkig volop meegenieten. Ook van zaken die we in een normaal voetbalseizoen, met dus volle tribunes, nooit meemaken: hoe bijvoorbeeld Sergio Padt zijn verdediging neerzet (‘rechts, rechts, nog een beetje!’), hoe Michael de Leeuw zijn goal viert (‘Yeeeeaaaah!’). Prachtig.

Waarom er dan ook door Fox besloten is om op de achtergrond vooraf getapete stadiongeluiden van een vol stadion mee te laten lopen, is mij onduidelijk. Natuurlijk, het geeft sfeer. Maar wel een valse sfeer, die er helemaal niet is. Iedere kijker weet dat er niemand op die tribune zit. Laatst liet Fox, heel zachtjes, dat wel, een typisch supporterslied van een bekende club meelopen bij een wedstrijd van twee compleet andere ploegen. Dat was gênant.

Stadiongeluid of niet, FC Groningen lijkt het verrassend goed zonder publiek te kunnen. Juist de club die bekend staat om een aanhang die het Oosterpark én Euroborg bij vlagen onneembare vestingen maakte, beleeft de beste seizoenstart van de afgelopen tien jaargangen.

De FC speelt ook gewoon lekker voetbal momenteel, met de voorhoede die er nu staat. Met Da Cruz op rechts, Joosten op links en een fijne geblokte centrumspits uit Noorwegen. Twee buitenspelers die vaak de juiste keuzes maken, doelgericht zijn en een actie in huis hebben en Strand Larsen die koel afwerkt.

Je zou bijna denken dat die nieuwe voorhoede door minister Wopke Hoekstra is gefinancierd. Want ik blijf er in elk geval voor thuis. Brood en spelen.

@symenbosma

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu