Buitenlandse media over Nederlands elftal op EK voetbal: 'Oranje heeft zich opgeworpen tot een van de kanshebbers'

Het Nederlands elftal pakte maandagavond voor de derde keer op rij drie punten en gaat als groepswinnaar zonder puntenverlies naar de achtste finales van het EK. Hoe staan Oranje en Frank de Boer erop in de media bij de andere landen? „Het uur U breekt nu aan voor Nederland.”

Donyell Malen is ingetogen na de 3-0, maar Georginio Wijnaldum lacht breeduit na de knappe pass van zijn teamgenoot.

Donyell Malen is ingetogen na de 3-0, maar Georginio Wijnaldum lacht breeduit na de knappe pass van zijn teamgenoot. Foto: René Bouwman

„Nederland heeft twee grote toernooien gemist, maar meldt zich zondag vol vertrouwen in de achtste finale”, schrijft de Engelse krant The Sun. „De ploeg heeft zich met de volle 100 procent score opgeworpen tot een van de grote kanshebbers voor de eindzege. De start tegen Noord-Macedonië was wankel, maar de andere grote landen zullen behoorlijk wat aantekeningen hebben gemaakt over het spel in het vervolg.”

Clean sweep

Natuurlijk legde The Sun de nadruk op Georginio Wijnaldum, die uit Engeland vertrekt en twee keer trefzeker was in Oranjes laatste groepsduel. „Dit gaat Liverpool missen”, schrijft de krant bij een foto van een juichende Wijnaldum. „Met zijn twee doelpunten zwaait hij Liverpool en Engeland uit, en geeft hij met Nederland een waarschuwing aan de rest van het deelnemersveld.” Een ’clean sweep’ zo beschrijft het Engelse medium de negen punten uit drie duels.

Ook het Duitse Bild heeft behoorlijk wat waardering voor het Oranje van Frank de Boer. „Malens monsterpass”, zo omschrijft het boulevardblad de pass van de PSV’er die aan de basis stond van de 3-0 van Wijnaldum. Na het mooie balletje van Malen stuitte eerst Memphis Depay nog op de Noord-Macedonische doelman, maar daarna schoot Wijnaldum raak. „De prachtige pass van Malen was het hoogtepunt van het Nederlandse voetbalgala”, is te lezen in Bild.

Ondanks dat er niets meer op het spel stond, vond Bild het treffen tussen het geplaatste Nederland en het al uitgespeelde Noord-Macedonië leuk om te zien. „Een vermakelijke wedstrijd, waarin Nederland het wat slimmer speelde. De ploeg is echter ook kwetsbaar achterin”, zag de krant. „Noord-Macedonië had twee keer aan de leiding kunnen komen, maar eerst werd er een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, en vervolgens redde de paal achter doelman Maarten Stekelenburg Oranje.”

Depay beslissend

Het Franse L’Equipe zag Memphis Depay als dé beslissende speler van Oranje in de Johan Cruijff ArenA. „Na een mooie combinatie met Donyell Malen opende hij de score, en daarvoor was hij ook al twee keer gevaarlijk geweest”, aldus de krant over de speler die de deur in Frankrijk achter zich dicht trekt. Na een aantal seizoenen Olympique Lyon is Depay komend seizoen actief voor het Spaanse FC Barcelona.

„Met zijn doelpunt op zak leverde Depay vervolgens de assist bij de 2-0 van Wijnaldum. En ook de 3-0 had hij kunnen maken, als hij na een prachtige pass van Malen niet gestuit was op de doelman.” L’Equipe zag ook een krachtige ingreep van Daley Blind voorafgaand aan de openingsgoal. „Hij maakte een goede, scherpe tackle op Goran Pandev, die uiteindelijk de openingstreffer van Depay inleidde.

Bondscoach Frank de Boer staat in Nederland ter discussie, maar heeft deze wedstrijd toch maar mooi kunnen aangrijpen om het veelbesproken 5-3-2-systeem verder uit te bouwen. En in dat systeem kwam Nederland tegen Noord-Macedonië goed voor de dag.”

Ook het Italiaanse Tuttosport is positief over het optreden van Oranje, maar ziet wel verbeterpunten. „Nederland mist te veel kansen”, ziet de krant, die ook vindt dat er in de achterhoede nog wel het een en ander aan schort. „Als de ploeg van Frank de Boer verder wil komen, zal het echt minder kansen moeten weggeven.”

Tuttosport heeft ook mooie woorden over voor tegenstander Noord-Macedonië. „Zij verlaten het toernooi met opgeheven hoofd, onder leiding van aanvoerder Goran Pandev. De oud-aanvaller van Internazionale beëindigt zijn carrière in de Johan Cruijff ArenA in tranen.”

In Spanje maakt vooral de tandem Depay-Wijnaldum indruk. „Wijnaldum is los en Depay brult!”, schrijft de krant AS. „Nederland is ontketend. Dat De Boer zei dat Depay nog niet alles heeft laten zien wat hij in zich heeft, heeft hem behoorlijk aangespoord. En dat is natuurlijk ook niet los te zien van het feit dat zijn transfer naar Barcelona eindelijk rond is.”

Steeds meer creativiteit

AS zag dat het spel van Oranje steeds beter werd na de 1-0 van Depay. „Er kwam steeds meer creativiteit in de ploeg en dat had eigenlijk bekroond moeten worden met de 2-0 van Denzel Dumfries. De ’MVP’ van de eerste twee duels van Nederland stuitte echter op doelman Dimitrievski. De Boer wisselde Dumfries in de rust en blies daarmee de discussie in Nederland over 5-3-2 of 4-3-3 zelf weer nieuw leven in.”

Na rust zag de krant Wijnaldum twee keer scoren. „Alles wat de aanvoerder van Oranje momenteel aanraakt, verandert in goud”, verwijst de krant naar de gedeelde topscorersplaats van Wijnaldum met drie goals. „En ook het debuut van Cody Gakpo was een mooi moment. Voor Nederland is het uur U nu wel aangebroken. Na drie thuiswedstrijden in Amsterdam verhuizen ze naar Boedapest. En wie daar ook de tegenstander wordt, makkelijk zal het niet worden voor de ploeg van De Boer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal
EK voetbal
EK 2021
menu