Bundesliga vervolgt met beladen Berlijnse derby

Bundesliga vervolgt met beladen Berlijnse derby ANP

De voetbalderby van Berlijn vindt vrijdagavond plaats in geheel andere omstandigheden dan bij de eerste ontmoeting ooit tussen beide teams op het hoogste niveau. In november won het gepromoveerde 1. FC Union Berlin in het eigen bomvolle Stadion An der Alten Försterei van stadgenoot Hertha BSC. Ditmaal treffen beide teams elkaar in het grote en vanwege de coronacrisis lege Olympiastadion.

Hertha, met Javairô Dilrosun en Karim Rekik, verloor die eerste derby met 1-0 door een benutte strafschop kort voor tijd. Bij Union zat Sheraldo Becker op de bank. Van de Nederlanders kwam vorige week bij de hervatting van de Duitse voetbalcompetitie na de coronapauze alleen Dilrosun een paar minuten in actie. Zijn club won met 3-0 bij Hoffenheim en zorgde voor enige opschudding door iets te enthousiast juichen. "Ik heb de spelers nogmaals gezegd een beetje afstand te houden", zei Hertha-trainer Bruno Labbadia.

"Het is niet de derby zoals je hem had voorgesteld", zegt Labbadia over de omstandigheden. "Maar we proberen ons er van af te sluiten. Het gaat om klassebehoud." Hertha staat elfde. Union, dat zondag verloor van Bayern München, volgt op de twaalfde plaats. De Hertha-coach verwacht, ondanks de sfeerloze ambiance, een "intensieve' wedstrijd. "Vooral door de speelwijze van Union. Zij zitten er bovenop."

Het duel in november werd ontsierd door rellen tussen fans van beide clubs en werd bijna gestaakt. Hertha kreeg een recordboete van 195.000 euro, Union moest 158.000 euro overmaken. "Voor zover bekend zijn er geen botsingen tussen rivaliserende fans gepland", deelden de veiligheidsofficials mee. De politie is desondanks waakzaam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu