Cambuur en De Graafschap verliezen 'belangrijkste duel van jaar'

Cambuur en De Graafschap verliezen 'belangrijkste duel van jaar' ANP

SC Cambuur en De Graafschap moeten er ernstig rekening mee houden dat ze volgend jaar opnieuw in de Keuken Kampioen Divisie voetballen. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland heeft alle argumenten om beide clubs te laten promoveren resoluut van tafel geveegd.

Cambuur en De Graafschap wonnen veel het afgelopen voetbaljaar. Bijna niets leek promotie naar de eredivisie in de weg te staan, totdat het betaalde voetbal vanwege het coronavirus werd afgebroken. Vervolgens besloot de KNVB de eredivisie en eerste divisie af te sluiten zonder promotie-degradatieregeling. "En daar waren ze toe bevoegd", oordeelde de rechter. "Ik kan alleen die beslissing terugdraaien als de KNVB regels heeft overtreden. En dat heeft de bond niet gedaan, al had hij ook anders kunnen besluiten."

"We hebben dus onze belangrijkste wedstrijd van het seizoen verloren", concludeerde een aangeslagen directeur Ard de Graaf van SC Cambuur. "Dit is een nederlaag voor het hele Nederlandse voetbal. Dit moeten we met z'n allen toch niet willen?" Zijn collega Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap was al net zo teleurgesteld. "Dit is zo zuur", reageerde hij. "De rechter heeft het goed uitgelegd en zijn werk gedaan. Maar hij had de KNVB ook niet teruggefloten als die bond anders had besloten. En daar moeten we het mee doen. Overal in het buitenland beslissen ze anders als een competitie wordt afgebroken."

Meer schade

Cambuur en De Graafschap lijden niet alleen sportieve schade. Beide clubs schatten dat ze misschien wel 3 miljoen euro mislopen nu ze niet naar de eredivisie promoveren. Dat is erg veel geld in een tijd dat alle profclubs zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Cambuur leek na de winterstop al zo zeker van promotie dat het enkele contracten van belangrijke spelers aanpaste aan het salarisniveau van de kleinste ploegen van de eredivisie.

Dolf Segaar, de advocaat van Cambuur en De Graafschap, erkende dat hij de rechter niet heeft overtuigd. "Hij was zo duidelijk dat in hoger beroep gaan niet zoveel zin heeft, denk ik", zei hij. "We gaan ons beraden. Ik denk dat we nog wel een kans hebben op 18 juni tijdens de ledenvergadering van de KNVB. Als dan veruit de meeste clubs vinden dat we moeten promoveren, dan kan de KNVB toch niet aan haar leden voorbijgaan."

Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB, was ook naar de rechtbank ik Utrecht gekomen. "Ik snap dat deze uitspraak een bittere pil is voor beide voetbalclubs", zei hij. En wij hadden ook duidelijker kunnen zijn in de besluitvorming. Ik sta hier daarom met een leeg gevoel", zei hij schuldbewust. "Het is toch vreselijk dat we hier voor een rechtbank staan?"

Nieuws

Meest gelezen

menu