Cambuur-trainer Henk de Jong hekelt KNVB-commissarissen Han Berger en Jan Smit: 'Verwachtte meer oog voor het sportieve'

Foto: ANP

Henk de Jong is niet te spreken over KNVB-commissarissen Han Berger en Jan Smit. ,,We schuiven het steeds af op Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux”, zegt de trainer van SC Cambuur over de directie van de KNVB, die besloot af te zien van de promotie-degradatieregeling. ,,Maar achter hen zitten ook voetbalmensen bij de KNVB.”

Wat dat betreft is De Jong teleurgesteld in Berger en Smit, die twee weken geleden Gudde en Decossaux vanuit hun rvc-positie konden terugfluiten. ,,Je kunt als KNVB een verkeerde weg inslaan”, zegt De Jong. ,,En als je dan lang genoeg doorrijdt, verdwaal je in het bos. Maar je kunt ook op tijd omkeren, een nieuwe weg inslaan en daarmee een heleboel ellende voorkomen. Daar vertrouwde ik op. Er zijn ook mensen bij de KNVB, de oud-voorzitter van Heracles (Jan Smit, red.) en Han Berger, die daar zitten omdat ze het heel goed bij kleine clubs hebben gedaan.”

De Jong verwachtte van Berger, oud-trainer van FC Groningen, en Smit meer oog voor de sportieve prestaties. ,,Maar die mensen hebben een andere mening. Dat weet ik. Maar daar ben ik wel van geschrokken. Dat had ik echt niet verwacht.”

Overigens is De Jong niet aanwezig in de rechtbank van Utrecht, waar morgen met De Graafschap het kort geding dient tegen de KNVB. Hij staat dan met groepjes van zes spelers op het veld. ,,De spanning is wel voelbaar, maar het is wel lekker dat we nu weer kunnen trainen.”

Reglementen KNVB

Cambuur en De Graafschap worden vertegenwoordigt door Dolf Segaar. Waarom de twee clubs uit de Keuken Kampioen Divisie volgens de sportadvocaat in hun recht staan? ,,Primair omdat het reglement van de KNVB erin voorziet dat je kunt promoveren als je bovenaan de ranglijst staat”, zegt Segaar.

,,Wij zijn van oordeel dat het reglement betaald voetbal een regeling treft voor dit soort situaties”, vervolgt Segaar. ,,Hoe je met de ranglijst moet omgaan en wat dit betekent voor zowel de boven- als onderkant van de lijst. Dat geldt voor de eredivisie en eerste divisie. Volgt de rechter dat niet, dan hebben we andere argumenten met betrekking tot de reglementen van de KNVB voor de besluitvorming en een democratisch proces.”

Nieuws

Meest gelezen

menu