Chris Huizinga gaat op weg naar de wereldtop

Chris Huizinga eerder dit jaar op het NK allround bezig aan zijn 5000 meter.

Het grote schaatstalent Chris Huizinga gaat deel uitmaken van de succesformatie Team LottoNL-Jumbo. Voor de Groninger is het een stap richting de wereldtop.

De negentienjarige Chris Huizinga uit Garnwerd schaatst het komend seizoen zijn trainingsrondjes met erkende klasbakken als veelvoudig wereld- en olympisch kampioen Sven Kramer, Douwe de Vries en Patrick Roest. De Groninger, die afgelopen maand op indrukwekkende wijze de wereldtitel allround bij de junioren A won, heeft bij het Team LottoNL-Jumbo van coach Jac. Orie een contract voor een jaar getekend.

Absolute wereldtop

,,LottoNL-Jumbo laat zien dat ze heel erg goed presteren als een team. Het is voor mij een grote eer om deel uit te maken van zo’n geweldige ploeg. Ik denk dat ik heel veel kan leren binnen dit team en ervaring kan meepikken van de rijders. De professionele uitstraling trekt mij echt aan. Ik verwacht bij LottoNL-Jumbo de volgende stap richting de absolute wereldtop te kunnen maken”, zegt Huizinga. Hij gaat zich bij zijn nieuwe team in eerste instantie richten op de 5000 en 1500 meter.

Coach Orie is blij met de komst van Huizinga. ,,Chris heeft het afgelopen jaar aangetoond een groot talent te zijn en bij de WK junioren maakte hij indruk op het allroundtoernooi en op de 5 kilometer. Ik ben ervan overtuigd dat hij in onze ploeg een mooie progressie gaat maken.’’

De allroundtak van Team LottoNL-Jumbo bestaat het komende seizoen uit Sven Kramer, Douwe de Vries, Patrick Roest en Huizinga. Met de Fransman Alexis Contin wordt nog gesproken.

Logisch

De jonge Groninger is een van de grootste allroundtalenten van ons land en had na een reeks aanbiedingen de commerciële schaatsteams voor het uitzoeken. Zo toonde ook Clafis-coach Jillert Anema interesse. Niet zo vreemd, want de Fries haalde Huizinga eerder binnen als marathonschaatser voor AB Transport Groep. Maar Huizinga speculeerde ook over aanblijven bij de Groningse schaatsorganisatie iSkate, als daar het allroundteam rond Koen Verweij en Lucas van Alphen (Team Plantina, red.) zou worden uitgebouwd.

Maar hij heeft dus voor een verbintenis met LottoNL-Jumbo gekozen. En dat is meer dan logisch. Het topteam is uiterst succesvol. Op de WK afstanden werden bij de mannen vijf van de zes afstanden door schaatsers van de ploeg gewonnen. Zo werden Jan Smeekens, Kjeld Nuis en Sven Kramer wereldkampioen. Kramer won onlangs ook de allround wereldtitel.

Dankbaar

Huizinga kreeg zijn schaatsopleiding bij iSkate en RTC Noord. Op de website van de Groningse schaatskoepel, waar verder de commerciële sprintteams Plantina en AfterPay deel van uitmaken, toont het talent zich dankbaar. ,,Ik heb veel geleerd bij iSkate’’, stelt hij. ,,Ik heb er alles kunnen doen voor mijn sport. Elke dag trainen, gecombineerd met school, is ideaal voor een jonge sporter. Dankzij dit systeem heb ik vele stappen kunnen maken.’’

De Groninger werd dit seizoen Nederlands en wereldkampioen schaatsen bij de junioren en is ook meervoudig Europees en wereldkampioen op skeelers.

ISkate zag eerder al een ander groot allroundtalent, de lang in Ten Boer woonachtige Marcel Bosker, naar een commerciële ploeg vertrekken. Hij kreeg een contract bij Justlease van kopvrouw Ireen Wüst. Directeur Rhian Ket van iSkatwe verklaart niet rouwig te zijn om het verlies van de grote schaatstalenten. ,,De doorstroming van talenten als Chris Huizinga en Marcel Bosker laat zien dat onze visie en ons systeem werken. Marcel is ook een uitzonderlijk talent, voor wie we vorig jaar in goed overleg de juiste ploeg hebben gezocht. Wij hebben altijd voor ogen gehad om met iSkate het hele Nederlandse schaatsen naar een hoger niveau te tillen, zowel sportief als commercieel. Dat is precies wat we doen door toptalenten klaar te stomen voor de merkenteams, ook als die die niet tot de iSkate-familie behoren.’’

Volgens Ket hebben schaatsteams al belangstelling getoond voor een volgend talent van iSkate: stayer Marwin Talsma.

Nieuws

Meest gelezen

menu