WK-clashes met Argentinië (deel 1): ’gauchos’ in 1974 horendol gespeeld in Gelsenkirchen

Het Nederlands elftal kwam Argentinië, vrijdag in Doha in de kwartfinale de tegenstander van Oranje, vijf keer tegen op een wereldkampioenschap. 55.000 toeschouwers waren op 26 juni 1974 in het Ruhrgebied getuige van de primeur.

Het Nederlands elftal voorafgaand aan de wedstrijd tegen Argentinië op het WK van 1974, met vanaf links Johan Neeskens, Ruud Krol, Willem van Hanegem, Wim Jansen, Wim Suurbier, Johnny Rep, Wim Rijsbergen, Rob Rensenbrink, Arie Haan, Jan Jongbloed en Johan Cruijff.

Het Nederlands elftal voorafgaand aan de wedstrijd tegen Argentinië op het WK van 1974, met vanaf links Johan Neeskens, Ruud Krol, Willem van Hanegem, Wim Jansen, Wim Suurbier, Johnny Rep, Wim Rijsbergen, Rob Rensenbrink, Arie Haan, Jan Jongbloed en Johan Cruijff. Foto: ANP/ HH

Na een sobere groepsfase in West-Duitsland, waarin alleen de 4-1 zege op Bulgarije tot de verbeelding had gesproken, openbaart het totaalvoetbal van Oranje zich op 26 juni 1974 voor de eerste keer in volle glorie op het wereldtoneel. Argentinië, vooraf beschouwd als een listige horde, wordt in Gelsenkirchen horendol gespeeld: 4-0.