Column Jonathan Ploeg: Groot respect voor het standpunt van FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers

Ik schreef in de krant van afgelopen donderdag dat een trainerswissel een van de weinige opties is voor het zwalkende FC Emmen, zo niet de meest voor de hand liggende. Het betreft tenslotte het opportune voetbalwereldje, waar coaches soms al na een aantal teleurstellende wedstrijden het veld moeten ruimen. Een paardenmiddel, vaak uit wanhoop geboren, om het zogeheten ‘schokeffect’ te bewerkstelligen. Er zijn talloze voorbeelden.

Ronald Lubbers (rechts) en FC Emmen-trainer Dick Lukkien.

Ronald Lubbers (rechts) en FC Emmen-trainer Dick Lukkien. Foto: ANP/Cor Lasker

Soms gaat het vanaf dat moment inderdaad crescendo. Neem Fortuna Sittard, waar Kevin Hofland in november wegens een matige reeks het veld moest ruimen voor Sjors Ultee, onder wiens leiding de Limburgse club is opgekrabbeld naar de dertiende plaats op de ranglijst. Wie had dat gedacht? Het cv van de 33-jarige trainer was niet denderend en toch zorgde zijn komst voor het hard nodige schokeffect. Het kan verkeren.

Soms, zo niet vaker, heeft een trainerswissel weinig tot geen effect. Neem het instappen van Aleksander Rankovic afgelopen zomer bij ADO Den Haag. Het werd geen succes en ook onder diens opvolger Ruud Brood houdt het in de Hofstad niet bepaald over. Hetzefde geldt voor René Hake, die sinds november de lakens uitdeelt bij FC Utrecht. Het regent gelijke spelen, maar flitsend is het niet onder de leiding van de Drent.

Wat dat betreft heb ik groot respect voor het standpunt van FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers, die deze week liet weten dat zijn vertrouwen in trainer Dick Lukkien ‘als een paal boven water’ staat en een ontslag niet aan de orde is. Natuurlijk, in het verleden is vaak gebleken dat na zo’n uitspraak een trainer er binnenkort alsnog uitvliegt, maar vooralsnog is de band tussen spelers, trainer en preses te goed om naar dit paardenmiddel te reiken.

Het is een verfrissende, wellicht typisch Drentse houding. Bij een andere club had de trainer er na zestien wedstrijden zonder zege, en met slechts vijf punten bivakkerend op de onderste trede van de eredivisie, allang uitgelegen. Maar niet bij FC Emmen. Nuchterheid, zelfkritiek, rust én vertrouwen moeten de rood-witten voor de eredivisie behouden. Hopelijk bijt dit de club straks niet in de kont, want FC Emmen in de eerste divisie: dat wil toch niemand?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu