Column Rutger Smith: Tokio is ondanks alles goud waard voor discuswerper Jorinde van Klinken uit Assen

Tijdens de zomerspelen geven drie oud-olympiërs beurtelings hun visie op wat er in Tokio gebeurt. Vandaag ex-kogelstoter en discuswerper Rutger Smith uit Leek, deelnemer in Athene ’04, Peking ’08 en Londen ’12.

Jorinde van Klinken in actie in Japan.

Jorinde van Klinken in actie in Japan. Foto: ANDREJ ISAKOVIC

Natuurlijk heb ik deze week met speciale interesse gekeken naar Jorinde van Klinken, de discuswerpster uit Assen. Ik ben fan van haar. Ze leverde eerder dit jaar een fantastische prestatie door de discus over een afstand van meer dan 70 meter te gooien. Daarmee voert ze de wereldranglijst aan. Sterker nog, er waren deze eeuw maar twee vrouwen die het haar nadeden.

Dat ze in Tokio vervolgens de kwalificatie niet is doorgekomen, was voor sommigen misschien een teleurstelling. Persoonlijk kijk ik er iets anders tegenaan. Jorinde is nog maar 21 jaar. Op die leeftijd is het eigenlijk al heel bijzonder dat je überhaupt op de Olympische Spelen staat, zeker bij het discuswerpen.

De Spelen van 2036

Als er geen gekke dingen gebeuren, heeft ze nog een geweldige sportcarrière voor zich. Ze zal er normaal gesproken over drie jaar bij zijn in Parijs, maar ook daarna in Los Angeles, in Brisbane en zelfs in 2036, waar de Spelen tegen die tijd ook worden gehouden.

In dat licht bezien is de ervaring die ze nu al heeft opgedaan gewoon goud waard. Vergis je niet, meedoen aan de Olympische Spelen is echt iets totaal anders dan welke andere wedstrijd dan ook. De eerste keer kan enorm overweldigend zijn. Ik spreek uit ervaring. Het zit hem in tal van dingen. Je moet het meemaken om het te ondervinden. De kamers zijn karig. Alles duurt langer. Als je thuis iets wilt eten sta je in 30 seconden voor je koelkast. Hier in het olympisch dorp moet je van je kamer naar de eetzaal. Trek er gerust tien minuten voor uit.

Verre van ideaal

Zo is het met alles. Overal moet je lang wachten. Overal moet je naartoe wandelen of van ander vervoer gebruik maken. Naar de trainingsbaan, naar het atletiekstadion. Het is verre van ideaal . Het kost veel tijd en energie. De mentale impact van al die kleine dingen is niet te onderschatten. Het is allemaal van invloed op je prestatie. Ik vind het geweldig wat Jorinde heeft laten zien dit jaar en ik had haar graag een plekje in de olympische finale gegund, maar haar tijd komt nog wel. Deze ervaring steekt ze maar mooi in haar rugzak. We gaan nog veel van haar horen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu