Column Sjoerd Jansen: Liever de hand van God dan de VAR

Diego Maradona scoort met zijn beroemde handsbal. Volgens hemzelf was het 'de hand van God'. Foto ANP

Ik verlang terug naar ‘de hand van God’. Velen weten meteen wat er met de uitdrukking tussen aanhalingstekens wordt bedoeld, maar voor de wat jongeren onder ons leg ik het even uit.

Dankzij de hand van God zei Diego Armando Maradona, toen de beste voetballer van de wereld, te hebben gescoord op het WK van 1986 in de wedstrijd tussen zijn Argentinië en Engeland. In werkelijkheid sloeg ‘Pluisje’ met zijn eigen hand de bal achter keeper Peter Shilton, het Engelse team in verbijstering achterlatend. Zeker nadat de scheidsrechter het doelpunt goedkeurde, omdat hij dacht dat Maradona terdege koppend gescoord had.

Nu moet ter verontschuldiging worden aangevoerd, dat Maradona’s handsbal moeilijk te zien was. Alleen de ongetwijfeld atheïstische Nederlandse reporter Theo Reitsma zag meteen dat het niet het hoofd van de Argentijnse dribbelkoning was, maar diens eigen hand die de bal onreglementair in het Engelse doel werkte. Daar kwam God, laat staan zijn hand, niet aan te pas.

Middel erger dan de kwaal

Om dit soort misstanden te voorkomen werd voor het voetbal de VAR ofwel de Video Assistant Referee uitgevonden. Maar helaas blijkt het middel erger dan de kwaal. In plaats van alleen de grote misstanden op de voetbalvelden recht te zetten, legt de VAR op alle slakken zout. Het mooiste voorbeeld daarvan is hoe er wordt omgaan met handsballen. Voorheen hadden we nog zoiets als aangeschoten hands, waarbij de interpretatie van de scheidsechter bij het toekennen van al of geen strafschop beslissend was. Nu is volgens de nieuwe regels zowat elke aanraking met de hand een penalty. Sta je met je rug naar een tegenstander en die kopt tegen je hand: de VAR grijpt in en stelt vast dat het een strafschop is. Net zoals een bal tegen je voet bij het hockey, die altijd met een strafcorner wordt bestraft.

Foute beslissingen

Er is geen voetballiefhebber, die niet van deze rare handsbalregels af wil. Daarbij blijft het aantal foute beslissingen sowieso hoog. Zo zijn de rode kaarten wegens hands van Glenn Bijl van FC Emmen en Sparta-speler Mica Pinto inmiddels geseponeerd. De tuchtcommissie zag het beter dan de VAR. Maar mij doet het terugverlangen naar de ‘hand van God’ toen het voetballeven nog simpel was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu