Column Sjoerd Jansen: Nieuwe steunmaatregelen zullen nodig zijn

Het blijven moeilijke tijden voor de sportclubs. Zeker voor degene, die behoudens het betaald voetbal en nog enkele uitzonderingen, door de corona-epidemie geen wedstrijden mogen spelen.

Zonder steun van de gemeente zal ijshockeyclub GIJS Groningen de zaalhuur niet meer kunnen opbrengen.

Zonder steun van de gemeente zal ijshockeyclub GIJS Groningen de zaalhuur niet meer kunnen opbrengen. Foto: Jan Kanning

Zorgminister Hugo de Jonge bood afgelopen week wat dat betreft nog geen perspectief. Volgens hem zal de tijdelijke lockdown zeker nog tot eind december duren. Dan pas zal het aantal coronabesmettingen volgens hem voldoende zijn gedaald.

Dat belooft weinig goeds voor meerdere topclubs die op hoog niveau spelen, zoals onder anderen de basketballers van Donar, de volleyballers van Amisoft Lycurgus en de handballers van Hurry-Up. Zij lopen door het stilleggen van hun competities het nodige geld mis, terwijl vergoedingen aan spelers en staf wel gewoon betaald moeten worden. Er wordt nog overleefd dankzij de steun van sponsors en supporters, die hun seizoenkaarten ondanks het gemis aan wedstrijden wel betaald hebben. Maar erg lang kan die situatie meer duren.

Huur ijshal

Volleybalteam Lycurgus heeft al aangeklopt bij de gemeente Groningen om steun. Datzelfde deed ijshockeyclub GIJS, die vreest bij het nog veel langer gedwongen spelen zonder publiek de huur van de ijshal niet meer te kunnen betalen. Hoe lang de clubs dit nog kunnen volhouden is de grote vraag, maar duidelijk is dat de financiële consequenties groot zijn.

Onzeker is voorlopig of de competities na december wel weer kunnen worden opgestart. En zo ja of dat met publiek zal gebeuren. In het gunstigste geval zal dan echter weer een beperkt aantal toeschouwers worden toegelaten. Uit angst dat het aantal coronabesmettingen weer zullen opladen.

Relatie met gezondheid

Het kabinet besloot de sportsector nogmaals te hulp te komen met een extra steunpakket van 60 miljoen euro, nadat eerder dit jaar al 110 miljoen beschikbaar kwam. Het geld was bestemd voor onder meer het kwijtschelden van accommodaties, terwijl vanuit de nieuwe steunmaatregel verlies door het gemis van kantine-inkomsten en ticketverkoop tot eind dit jaar moet worden gecompenseerd. Maar het zal lang niet genoeg zijn. Nieuwe steunmaatregelen zullen nodig zijn, ook van gemeenten, zodat faillissementen van clubs worden voorkomen. Daarvoor is sporten en de relatie met gezondheid te belangrijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu