Column Sjoerd Jansen: Over Tommy 'The Duke' Morrison en andere mooie sportdocumentaires

Het kijken naar mooie sportdocumentaires is een goede manier om de coronatijd en de vakantie door te komen. Het bood mij in ieder geval een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de fanatieke, welhaast religieuze wijze waarop sport in de Verenigde Staten beleefd wordt.

Beeld van de Herriman Mustangs tegen de Davis Darts at Mustang Stadium. De eerste high school-wedstrijd van dit seizoen.

Beeld van de Herriman Mustangs tegen de Davis Darts at Mustang Stadium. De eerste high school-wedstrijd van dit seizoen. Foto Chris Gardner

Met glorieuze, maar ook dramatische momenten in typisch Amerikaanse sporten als football, honkbal, basketbal en ook boksen.

Het Amerikaanse ESPN produceerde de afgelopen jaren uitstekende lange sportdocumentaires, die in de nachtelijke uren bij FOX Sports te zien waren. Zoals Celtics/Lakers: Best of Enemies over de felle en heroïsche strijd om de basketbaltitel tussen de meer blanke Boston Celtics en het zwartere Los Angeles Lakers, al deden spelers van meerdere kleuren bij beide teams mee.

Achterbuurten

Een aanrader is het opvallende verhaal in Baltimore Boys over vier zwarte jonge basketballers uit de achterbuurten van het door rassenrellen gedeeltelijk verwoeste en door een drugs geteisterde Baltimore. Ze kwamen in de jaren tachtig van de Dunbar High School en bereikten alle vier de NBA, een unieke prestatie. Al zou Reggie Lewis op 27-jarige leeftijd aan een hartkwaal overlijden, die eerst wel en toen niet meer serieus werd genomen.

Indrukwekkend zijn ook de verhalen van de aan lager wal geraakte topsporters, zoals van de talentvolle footballer Todd Marinovich. De quarterback krijgt van zijn vader van jongs af aan een Spartaanse opvoeding met verplicht eten van rauw voedsel, krachttraining als kind en gedwongen 15 kilometer achter pa’s auto rennen als die boos is. Hij bereikt de NFL, maar raakt verslaafd aan drugs, wordt ontslagen en een junkie.

Favoriet

Mijn favoriet is Tommy over de zwaargewicht bokser Tommy ‘The Duke’ Morrison die als jong broekie in Rocky 5 speelt en in 1993 onverwacht wereldkampioen wordt door George Foreman te verslaan. Maar feesten, drank, drugs, bigamie en seks met zeven vrouwen per dag zorgen al snel voor de neergang. Tommy krijg hiv en laat zich eerst succesvol behandelen, maar doet, omdat hij niet meer mag boksen, net of het virus verdwenen is. Doordat hij zijn pillen niet slikt overlijdt Morrison in 2013 op 44-jarige leeftijd door aids.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu