Column Sjoerd Jansen: de zweefkopbal van Robin van Persie en andere corona-perikelen

Waar schrijf je een column over als het actieve sportleven stilligt? Want wat de wedstrijden betreft gebeurt er door de coronacrisis helemaal niets.

Robin van Persie juicht met bondscoach Louis van Gaal tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK voetbal.

Robin van Persie juicht met bondscoach Louis van Gaal tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK voetbal. Foto ANP

Alleen in Wit-Rusland wordt er nog gevoetbald, omdat president-dicatator Aleksandr Loekasjenko dat zo bevolen heeft. Volgens hem kan het elders zo gevreesde virus in zijn land helemaal geen kwaad. Het is, stelt hij, niets om bang voor te zijn en ziek zijn is door de inname van dagelijks een litertje wodka te voorkomen.

Wel komt door het overmatige gezuip de gemiddelde leeftijd bij de mannelijke inwoners van Wit-Rusland niet veel boven de zestig uit. Daardoor hebben de meesten al het loodje gelegd voordat ze als hoogbejaarden aan corona kunnen overlijden. Aan die voetbalwedstrijden die wel doorgaan, hebben we ook niet veel. Ik denk dat alleen analist en veelkijker Jan Boskamp, die al weken met een jaarvoorraad bamischijven in zijn Belgische woning in quarantaine zit, het Wit-Russische voetbal op zijn tv kan ontvangen.

WK finale 1974

Dan blijft over het terugkijken van oude wedstrijden, waarmee we nu worden doodgegooid. Onder het motto ‘beter iets dan niets’. Je moet er van houden. Ikzelf, zo moet ik bekennen, ben bijvoorbeeld geen liefhebber van het terugkijken van de WK finale tussen Nederland en Duitsland in 1974. Want waarom zou jezelf in deze moeilijke isolatietijden nog eens extra pijn doen? Het beste is om na de overtreding van Uli Hoeness op Johan Cruijff en de door Johan Neeskens benutte strafschop, die ‘Holland’ op een 1-0 voorsprong bracht, gelijk naar een andere zender te zappen.

Maar gelukkig zijn er nog wat beter te verteren duels uit de oude doos, zoals de 5-1 oorwassing van Oranje tegen Spanje op het WK in Brazilië. Met die magistrale zweefkopbal van Robin van Persie.

Echie

Maar de grote vraag is natuurlijk: wanneer kunnen we voor het ‘echie’ weer zelf naar de stadions toe? Daar ben ik niet optimistisch over. Als het coronavirus net als een gewone griep elk jaar terugkomt, kunnen de huidige isolatiemaatregelen nog jaren aanhouden. We zullen het dan vooral met de opgenomen zweefkopbal van Van Persie moeten doen. Tot we er kotsmisselijk van worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu