Column William Pomp: Voetballen zonder publiek is als taart zonder slagroom

Zelfs in Italië beginnen ze over een week of drie weer te voetballen. Nota bene de Europese bakermat van het coronavirus. Het moet toch niet gekker worden. Spanje, dat het toch ook zwaar te verduren heeft gehad, begint volgende week weer , Engeland een week later. Nederland is ondertussen met België, Frankrijk en Schotland het enige land dat er definitief een punt achter heeft gezet. Te vroeg? Een omissie? Ik denk het niet.

Foto:

Foto: ANP

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben bepaald niet vrolijk geworden van de wedstrijden zonder publiek in de Bundesliga. Wat een steriele vertoningen in die Duitse stadions. Kraak noch smaak. Ik heb het eigenlijk nooit zo beseft, heb de supporters zelfs vaak vervloekt als er weer eens bom of een ander stuk vuurwerk afging ergens op het veld.

Nooit had ik kunnen vermoeden dat ik die decibellen die mijn oren teisterden of de fakkels die mijn longen prikkelden nog eens zou missen, maar inmiddels verlang ik ernaar. Voetballen zonder publiek is als taart zonder slagroom. Als een barbecue zonder vlees. Al het lekkere is eraf.

Het dieptepunt was afgelopen week wel het ingeblikte geluid dat Fox Sports achter de wedstrijden zette om het tenminste nog ergens op te laten lijken. Of de bandjes die in stadions worden afgespeeld. Ik las er nog positieve recensies over ook. Onbegrijpelijk. Je wordt genept waar je bij staat.

Het deed me denken aan een elektrische auto met het nagebootste geluid van een dikke V6 die onder de motorkap zou liggen, maar die natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen is. Of de uitwedstrijden in de nationale basketbalcompetitie, ik geloof dat het in de Maaspoort in Den Bosch was. ‘Defence, defence, defence’ klonk het uit duizenden kelen tegelijk, maar er zat geen hond.

Nee, we hoeven wat mij betreft absoluut niet jaloers te zijn op de competities die zonder publiek worden voortgezet. Voetbal speel je voor je supporters en die supporters maken het leuk en spannend.

Begrijp me niet verkeerd. Ik kijk er enorm naar uit dat de bal weer gaat rollen in de eredivisie. Zelfs een ritje Fortuna Sittard wordt gretig onthaald, maar alleen met goed Limburgs gezelschap op de tribunes. En een vlaai vooraf in de perskamer natuurlijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu