Conclusie topoverleg in Zeist: groot draagvlak voor collectieve salarisvermindering in betaald voetbal

Initiatiefnemer en spelersmakelaar Rob Jansen komt aan voor een overleg in het KNVB Sportcentrum. De belangrijkste belangenorganisaties in het Nederlandse profvoetbal bespreken de grote financiële gevolgen van de coronacrisis. Foto: AN

De collectieve salarisvermindering in het betaald voetbal wordt breed gedragen door alle belangrijke organisaties die actief zijn in de eredivisie en eerste divisie. Dat concludeert zaakwaarnemer Rob Jansen na een topoverleg op het hoofdkantoor van de KNVB.

Op initiatief van Jansen zaten alle hoofdrolspelers in het profvoetbal voor het eerst na de uitbraak van het coronavirus met elkaar aan tafel op het hoofdbureau van de voetbalbond in Zeist. De vakbonden VVCS en ProProf, belangenbehartigers van coaches (CBV), clubs (FBO), eredivisie (Eredivisie CV) en eerste divisie (CED) waren erbij. Zij praatten over de manier waarop de KNVB het betaalde voetbal zo goed als mogelijk door de coronacrisis wil loodsen.

Directeur Eric Gudde van de voetbalbond vroeg onlangs om steun bij het kabinet omdat de 34 profclubs minimaal 300 miljoen euro zouden mislopen vanwege de pandemie. Het kabinet verzocht hem eerst maar eens met een goed plan te komen. ,,En dat is ook logisch", meent Jansen.

De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal bereikten vorige week een akkoord over een collectieve salarisvermindering. Hoe hoger het salaris, hoe meer spelers, trainers en directieleden gaan inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. ,,En dat geldt ook voor makelaars", benadrukt Jansen.

Niet verplicht, wel verwacht

,,Juridisch kunnen we niemand verplichten om zich aan de collectieve salarisverminderingen te houden", stelt Jansen. ,,Maar als een akkoord zo breed wordt gedragen, dan mag je ervan uitgaan dat dit de inzet van iedere club wordt. Dit wordt de leidraad, deze richting gaan we op."

Jansen hoopte voor de bijeenkomst vooral op eensgezindheid, wat in de voetballerij nog wel eens lastig is. ,,En ik kan heel tevreden zijn", zegt hij.

,,Het plan van de KNVB is essentieel voor de toekomst van het betaalde voetbal. Het mooie is dat alle belangrijke groeperingen daar nu hun bijdrage aan kunnen leveren. We moeten over een paar weken met een heel goed werkstuk naar de politiek. Alleen dan zijn we kansrijk in Den Haag. Nee, ik ga niet zeggen wat er nu al in het plan staat. Maar de sfeer was positief, de KNVB had alles goed voorbereid en we spreken op korte termijn weer met elkaar."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu